Delikatny i chrupiący. Pyszny, szczególnie zjadany na ciepło z zimnym masełkiem :)
Milion razy smaczniejszy niż sklepowy!
Pieczenie chleba pszennego jest równie proste jak żytniego....kwestia organizacji czasowej i wszystko jest możliwe.
Zapach pieczonego chleba zaczaruje każdy dom wprowadzając wyjątkową atmosferę.
Bez chemii, bez drożdży, tylko na naturalnym zakwasie.
Składniki:
350 ml zaczynu pszennego*
100 g mąki orkiszowej
400 g mąki pszennej (typ 700)
200 g ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka oleju orzechowego (opcjonalnie, można zrezygnować z dodania)
Przygotowanie:
Zaczyn pszenny*. Dzień przed pieczeniem chleba wyjmujemy słoiczek zakwasu żytniego z lodówki, najlepiej wieczorem. Mieszamy zakwas z 200 g mąki pszennej (typ 700) i 200 ml ciepłej wody. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min.12 godzin, w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia wieczorem przygotowujemy chleb.
W misce wyrabiamy razem robotem kuchennym: cały zaczyn z pozostałymi składnikami. Miskujemy kilka minut do uzyskania zwartej kulki ciasta. Odstawiamy na około 20 minut i ponownie wyrabiamy kilka minut.
Ciasto przekładamy do miski posypanej mąką, lub wysmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić naczynie z wodą na dno piekarnika.
Ciasto przełożyć na blachę z pergaminem (po prostu odwracając miskę), naciąć chlebek.
Wstawić go gorącego piekarnika (dolna półka) i piec około 50 minut. Po kilku-nastu minutach przykryć luźno pergaminem aby się nie przypiekał.
Wyjąć, ostudzić na kratce.
Polecam również chlebek żytni, który jest ponadczasowy.
Dla początkujących: więcej o chlebie, jak przygotować zakwas
wtorek, 2 marca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?