piątek, 26 lutego 2010

Ekstrakt waniliowy

Intensywnie waniliowy aromat i smak zamknięty w szklanej butelce.
Niezastąpiony w domowych wypiekach.
Polecam przygotowanie naturalnego ekstraktu waniliowego w domu, który jest po prostu magiczny! ...i jest banalnie prosty w przygotowaniu.

bez chemii!

Składniki:
2-3 laski wanilii
około 1 szklanki wódki


Przygotowanie:
Najlepsza do ekstraktu waniliowego jest dekoracyjna szklana butelka z nakrętką lub korkiem. Umyta i wyparzona.
Do butelki włożyć nacięte laski wanilii (nie wydłubywać ziarenek) i zalać je czystą wódką.
Zakręcić i wstawić w chłodne i ciemne miejsce (nie lodówka). Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. Wanilia zabarwi wódkę na piękny brązowy kolor, a po około 2 miesiącach nabierze wystarczająco mocy by ją używać.

Jest najlepszym sposobem na uzyskanie super waniliowego smaku w deserach, bez chemii.

Gdy sporo ubędzie w butelce eliksiru, należy dolać wódki, wstrząsnąć i gotowe. Można dokładać laski wanilii dla wzmocnienia, nawet te, opróżnione z ziarenek do innej potrawy.

Zastosowanie: zimne desery, kremy, serki, torty, sosy, ciasta,...

polecam z wanilią: Tort Schwarzwald, Zakochane ptysie,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails