Niezastąpiony w domowych wypiekach.
Polecam przygotowanie naturalnego ekstraktu waniliowego w domu, który jest po prostu magiczny! ...i jest banalnie prosty w przygotowaniu.
bez chemii!
Składniki:
2-3 laski wanilii
około 1 szklanki wódki
Przygotowanie:
Najlepsza do ekstraktu waniliowego jest dekoracyjna szklana butelka z nakrętką lub korkiem. Umyta i wyparzona.
Do butelki włożyć nacięte laski wanilii (nie wydłubywać ziarenek) i zalać je czystą wódką.
Zakręcić i wstawić w chłodne i ciemne miejsce (nie lodówka). Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. Wanilia zabarwi wódkę na piękny brązowy kolor, a po około 2 miesiącach nabierze wystarczająco mocy by ją używać.
Gdy sporo ubędzie w butelce eliksiru, należy dolać wódki, wstrząsnąć i gotowe. Można dokładać laski wanilii dla wzmocnienia, nawet te, opróżnione z ziarenek do innej potrawy.
Zastosowanie: zimne desery, kremy, serki, torty, sosy, ciasta,...
polecam z wanilią: Tort Schwarzwald, Zakochane ptysie,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?