poniedziałek, 29 marca 2010

Makowiec zawijany

Klasycznie, na każde święta! Doskonały makowiec z dużą ilością maku! Delikatny, wykwintny, wilgotny.
Z najlepszych składników.
Przepis na życzenie Scholastyki ;)










Składniki na ciasto drożdżowe, na 3 makowce:

0,5 kg mąki pszennej
200 ml letniego mleka
150 g roztopionego masła, letniego
6 żółtek (2 białka odłożyć do masy makowej)
40 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
1 duże opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli


Masa makowa:
500 g maku (najwygodniejszy w użyciu suchy mielony bez dodatków!)
550 ml mleka do sparzenia maku
100 g cukru lub mniej
100 g rodzynek namoczonych w rumie
garść orzechów włoskich, posiekanych
80 g mielonych lub krojonych migdałów
duża garść pokrojonych suszonych fig, moreli, daktyli
miód do dosłodzenia
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiego masła
inne bakalie wedle uznania
2 ubite białka


Dodatkowo:
lukier (ze świeżego soku z cytryny i cukru pudru)
pergamin/papier do pieczenia


Przygotowane - ciasto drożdżowe:
Świeże drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i zalać ciepłym/letnim mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży, dodać łyżkę mąki. Zaczyn drożdżowy odstawić do wyrośnięcia na około15-20 minut.


Ciasto można wyrabiać robotem kuchennym – uchwyty „śruby”.


Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki razem z zaczynem drożdżowym. Wyrabiać na średnich obrotach do uzyskania elastycznej kulki. Drożdżowe lubi długie wyrabianie. Dodać powoli rozpuszczone, letnie masło, wyrabiać aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ścianek miski, zwarte i elastyczne.


Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 30 minut.


Masa makowa z maku mielonego suchego:
Zagotować mleko z łyżką masła, cukrem, cynamonem.
Wsypać mak mielony suchy i wymieszać. Odstawić do napęcznienia na około godzinę. W przypadku gdy konsystencja maku jest zbyt wilgotna, przesmażyć mak do odparowania nadmiaru wilgoci.


*Mak suchy cały - zalać ½ l wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia, następnie przełożyć na drobne sitko. Zmielić 2 razy maszynką do mięsa.


Przygotowany mak jak powyżej wymieszać w dużym garnku (lub na głębokiej patelni) z pokrojonymi bakaliami, orzechami, dosłodzić miodem do smaku, dodać łyżkę masła. Masa ma być smaczna, słodka, gęsta. Pzestudzić. Na koniec dodać delikatnie ubite białka (pozostałe z ciasta).
Ciasto podzielić wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na trzy równe kulki. Każdą rozwałkować na prostokątne placki. Delikatnie i równomiernie rozłożyć 1/3 masy makowej na każdym placku, zostawiając z każdej strony margines ok.3 cm. Zwijać szerszą stroną, jak roladę, ułożyć łączeniem do dołu, końce podwinąć pod spód struli.


Gotowe makowce zawinąć lekko luźno (luz na dwa palce) w posmarowany olejem pergamin, tworząc rodzaj tuby.
Piec 3 razem w temperaturze 180 - 190 stopni C przez około 30 - 40 minut.


Makowce udekorować lukrem cytrynowym*


Makowce są długo świeże. Jeżeli coś się uchowa po wizycie gości, można zamrozić, potem wyjąć i trzymać w temperaturze pokojowej ok.1-2 godziny przed podaniem. Nie traci smaku po rozmrożeniu.
*lukier: do małego kubeczka wycisnąć sok z połówki cytryny i dodać mieszając cukier puder do uzyskania szklistego, pół-gęstego lukru.

5 komentarzy:

  1. :-) wygląda bardzo smakowicie i poproszę o przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. wieczorem prześlę ;) z instrukcją jak zachować kształt makowca.
    Muszę przepisać z moich kreślonych karteczek, a w sobotę pieczenie ze zdjęciami, aby ułatwić zadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. czekam na relacje z udanego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails