niedziela, 28 marca 2010

Marchewki marcepanowe

przygotowanie krok po kroku....
pasują do ciasta lub tortu marchewkowego na Wielkanoc

Przybory:
marcepan - masa marcepanowa
barwniki spożywcze (żółty, niebieski, czerwony)
cukier puder
nożyczki
wykałaczka


Przygotowanie: instrukcja obrazkowa
 * masę marcepanową podzielić na dwie części: na marchewki i na liście
* zabarwić niewielką ilością barwnika spożywczego
* pomarańczowy kolor = żółty + czerwony
* zielony kolor = żółty + niebieski


* masę wyrabiać podsypując cukrem pudrem aby się nie kleiła za mocno do rąk
formowanie kształtów jak z plasteliny

*przechowywać w suchym miejscu, np. w puszcze po ciastkach













5 komentarzy:

  1. :)
    marcepan i barwniki czekają na liście zakupów,
    mam nadzieje ze w naszych Delikatesach znajdę rarytasy do klejenia;
    :)
    Twoje marchewki wyglądają jak pierwsze wiosenne z ogrodu, świeżutkie i pachnące do chrupania,

    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) jak będziesz kupowała marcepan, zwróć uwagę na zawartość migdałów (najlepiej około 50%). Im więcej tym lepszy, a nie zawsze ma to odzwierciedlenie w cenie. Najczęściej leży na półkach z dodatkami do pieczenia, tam znajdziesz wszystko. Miłej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudeńka, tylko gdzie ja kupię marcepan :-( na Święta przez netka nie zdążę, ale nie szkodzi , wykorzystam pomysł, super :-)) brawo, a ciasto marchewkowe na pewno zagości na świątecznym stole

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto jest pyszne, a marcepan znajdziesz w prawie każdym większym sklepie, Auchan, Tesco,.., zapakowany w rulon lub kostkę, najczęściej po 200g. Dziękuję i smacznych świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o, to musze uważniej patrzeć i poszukać, pozdrawiam i nawzajem smacznych i wspaniałych Świąt

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails