Domowy sposób na wspaniały cukier waniliowy! Prosty i wydajny!
No i oczywiście bez chemii!
Niezwykle aromatyczny, doskonały zarówno do kawy jak i wszelkich wypieków.
Zastępuje cukier wanilinowy. Nadaje ciastom i deserom słodkiego waniliowego aromatu i smaku.
Doskonały!
Składniki:
cukier trzcinowy lu biały (w zależności jaki cukier chcecie uzyskać)
1-2 laski wanilii
słoik z pokrywką, inne zamykane naczynie szklane, do przechowywania cukru
Przygotowanie:
Do naczynia wsypać cukier i wcisnąć do środka laski wanilii.
Ja trzymam 1 laskę wanilii na 1/2 kg cukru i jest wystarczająco intensywny.
Jeżeli wanilia straci lekko na mocy, przeciąć ją wzdłuż i ponownie wsadzić do cukru.
Można czasem lekko wstrząsnąć naczyniem.
W miarę zużycia cukru, dosypywać świeżego do naczynia.
Już po tygodniu cukier pachnie mocno-waniliowo.
Polecam również niezawodny ekstrakt waniliowy! Równie intensywny i naturalny.
sobota, 27 marca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na cukier, a jeszcze lepszy na pokaz slajdów z fotek, które dotychczas pojawiły się na Twoim blogowisku; zaostrza apetyt i kusi do wędrowania po już dość 'grubej książce kucharskiej; pt: Taste of Passion;
buziaki :)
Dziękuję Di :)
OdpowiedzUsuńza miłe słowa i wierne wsparcie.
Jeżeli kiedyś przyjdzie mi wydać książkę, pierwsza jest dla Ciebie! dla pierwszej i niezawodnej "obserwatorki"
Miłego wieczoru :)
trzymam Cię za słowo o książce i
OdpowiedzUsuńdokładam na deser uśmiech na dobry weekendowy czas :)