sobota, 27 marca 2010

Cukier pachnący wanilią

Domowy sposób na wspaniały cukier waniliowy! Prosty i wydajny!
No i oczywiście bez chemii!
Niezwykle aromatyczny, doskonały zarówno do kawy jak i wszelkich wypieków.
Zastępuje cukier wanilinowy.  Nadaje ciastom i deserom słodkiego waniliowego aromatu i smaku.
Doskonały!



Składniki:
cukier trzcinowy lu biały (w zależności jaki cukier chcecie uzyskać)
1-2 laski wanilii
słoik z pokrywką, inne zamykane naczynie szklane, do przechowywania cukru

Przygotowanie:
Do naczynia wsypać cukier i wcisnąć do środka laski wanilii.
Ja trzymam 1 laskę wanilii na 1/2 kg cukru i jest wystarczająco intensywny.
Jeżeli wanilia straci lekko na mocy, przeciąć ją wzdłuż i ponownie wsadzić do cukru.
Można czasem lekko wstrząsnąć naczyniem.
W miarę zużycia cukru, dosypywać świeżego do naczynia.
Już po tygodniu cukier pachnie mocno-waniliowo.


Polecam również niezawodny ekstrakt waniliowy! Równie intensywny i naturalny.

3 komentarze:

  1. :)
    świetny pomysł na cukier, a jeszcze lepszy na pokaz slajdów z fotek, które dotychczas pojawiły się na Twoim blogowisku; zaostrza apetyt i kusi do wędrowania po już dość 'grubej książce kucharskiej; pt: Taste of Passion;
    buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Di :)
    za miłe słowa i wierne wsparcie.
    Jeżeli kiedyś przyjdzie mi wydać książkę, pierwsza jest dla Ciebie! dla pierwszej i niezawodnej "obserwatorki"
    Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. trzymam Cię za słowo o książce i
    dokładam na deser uśmiech na dobry weekendowy czas :)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails