Najlepiej robić małe porcje. Bardzo sycący deser.
Smak deseru zależy od jakości użytej czekolady. Warto pokusić się o dobrą czekoladę, a efekt będzie równie dobry.
Podawać z bitą śmietaną bez cukru, a na dno ułożyć wiśnie w likierze
Składniki na 6-8 porcji:
200 g dobrej czekolady (gorzka z mleczną 1:1)
1 łyżka miękkiego masła
3 jajka
1 łyżka ekstraktu wniliowego
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego lub wiśniówki
250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
W misce, w której będziemy przygotowywać mus, rozpuścić (w kąpieli wodnej) czekoladę razem z alkoholem i wodą. Pamiętać aby nie przegrzać czekolady. Dodać łyżkę miękkiego masła i miksować na gładką masę. Dodać żółtka cały czas miksując na puszysty krem i ekstrakt waniliowy. Ja dodatkowo miksowałam jeszcze chwilę w kąpieli wodnej.
Ubić śmietanę (bez dodatków).
Do masy czekoladowej dodać ubite białka miksując, następnie połowę ubitej śmietany delikatnie łącząc składniki w puszysty mus.
Gotowy mus przełożyć do kieliszków deserowych i wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc.
Podawać z resztą ubitej śmietany.
Czekoladowych... chwil życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?