czwartek, 4 marca 2010

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy – puszysty, mocno czekoladowy. Pyszny!



Najlepiej robić małe porcje. Bardzo sycący deser.
Smak deseru zależy od jakości użytej czekolady. Warto pokusić się o dobrą czekoladę, a efekt będzie równie dobry.


Podawać z bitą śmietaną bez cukru, a na dno ułożyć wiśnie w likierze


Składniki na 6-8 porcji:
200 g dobrej czekolady (gorzka z mleczną 1:1)
1 łyżka miękkiego masła
3 jajka
1 łyżka ekstraktu wniliowego
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego lub wiśniówki
250 ml śmietany kremówki



Przygotowanie:

W misce, w której będziemy przygotowywać mus, rozpuścić (w kąpieli wodnej) czekoladę razem z alkoholem i wodą. Pamiętać aby nie przegrzać czekolady. Dodać łyżkę miękkiego masła i miksować na gładką masę. Dodać żółtka cały czas miksując na puszysty krem i ekstrakt waniliowy. Ja dodatkowo miksowałam jeszcze chwilę w kąpieli wodnej.

Osobno ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cały cukier.
Ubić śmietanę (bez dodatków).


Do masy czekoladowej dodać ubite białka miksując, następnie połowę ubitej śmietany delikatnie łącząc składniki w puszysty mus.


Gotowy mus przełożyć do kieliszków deserowych i wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc.
Podawać z resztą ubitej śmietany.

Czekoladowych... chwil życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails