poniedziałek, 8 marca 2010

Tort dla pilota


30 urodziny, pilota, przyjaciela :)
Tort mocno czekoladowy z bitą śmietaną i morelami.
Dekorowany czekoladą, ręcznie formowanymi kwiatkami cukrowymi i cukrowym samolotem

Alles Gutes zum Geburtstag MAX!

 
 
 
 
 
 


4 komentarze:

  1. piękny i pewnie pyszniutki, a przepis? jak wykorzystałaś morele?, czekolada i morele ...aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :)
    Tort był duuuży na bazie czkoladowego z tego przepisu: http://taste-of-passion.blogspot.com/2010/02/tort-czekoladowy-z-morelami.html
    Morele...najlepsze w formie domowej lekkiej konfitury. Tort był przełożony ciepłą konfiturą morelową i następna warstwa bitą śmietaną. Boki i wierzch tortu również posmarowane najpierw konfiturą później czekoladą.
    Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :)
    Przypomniałaś mi czasy pieczenia fantazyjnych tortów urodzinowych dla dzieci, kiedy to organizowaliśmy tematyczne children party, były zamki, samochody... i samoloty też... mniaam! Tyyle pysznej zabawy. Nastolatki mają już inne upodobania, choć kurczaka czekoladowego albo lukrowanego na Wielkanoc wymalujemy;) ciekawam bardzo, co zaproponujesz...
    Pozdrawiam :)

    p.s.
    a jakimże to 'cudem' stworzyłaś fioletowe bratki? naprawdę są cukrowe?

    OdpowiedzUsuń
  4. :) bratki są naturalne, cukrowe są różyczki i samolot, reszta to czekolada i zielona (pierwotnie biała czekolada). Bratki należą do kwiatów jadalnych, więc spokojnie można je używać do dekoracji. Z tą uwagą, że są króko trwałe, więc pojawiły się na torcie tóż przed podaniem.

    Wielkanoc będzie w tym roku obfitowała w gości, więc coś wymyślę, póki co czekają w kolejce pierwsze urodzinki bliźniaków przyjaciół...

    dziękuję i pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails