czas na włoski obiad, na szybko...
według przepisu włoskiego restauratora
Składniki:
makaron spaghetii nr 3
bochek wędzony drobno krojony
cebula, czosnek
oliwa z oliwek extra virgin
żółtka (najlepiej użyć jajek organicznych, bio) - tyle ile porcji przygotowujemy
parmezan
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie jest proste i szybkie. Najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem. Proporcje w zależności od liczby porcji. Mniej więcej garść cebulki i garść boczku na 2-3 porcje + po jednym żółtku na porcję. W miarę możliwości polecam jajka bio (organiczne - z oznakowaniem "0"), są nieporównywalnie lepsze w smaku od "marketowych" z oznaczeniem 2, 3 i zdrowsze.
Zaczynamy, równolegle gotujemy makaron i przygotowujemy sos.
Gotujemy wodę na makaron, solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy na lekko twardy (al dente). Kroimy w drobną kostkę cebulę i boczek wędzony. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek, wrzucamy cebulkę, lekko zeszklić, dodać boczek i posiekany ząbek (lub dwa) czosnku. Sól, świeżo mielony pieprz.
Do sosu dodajemy kilka łyżek lub pół filiżanki (w zależności od ilości) wody z gotującego się makaronu. Sos gotowy.
Gdy makaron jest al dente, wrzucamy bezpośrednio z garnka na patelnię z sosem. Całość mieszamy i nakładamy na nagrzane talerze.
Na środku każdej porcji ułożyć surowe żółtko, posypać startym parmezanem.
Na talerzu każdy zjadacz :) miesza makaron z żółtkiem i zjada ze smakiem popijając białym, wytrawnym winem.
Smacznego!
*pozostałe białka jaj proponuję wykorzystać do przygotowania pysznej Bezy Pavlova na deser. Im więcej białek, tym większa beza :)
niedziela, 7 marca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?