niedziela, 23 maja 2010

Masło pietruszkowo-czosnkowe


niezastąpione, dodaje kuszącego smaku wielu potrawom!
świeże masło, świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek i dużo pachnącej pietruszki!

do ziemniaczków pieczonych, gotowanych w mundurkach, do steków, do mięska z grilla, grillowanej cukinii, ciepłej ciabatty, smażenia warzyw na patelni, krewetek, rybki pieczonej,... no po prostu do wszystkiego, czego chcecie podkreślić smak!

przygotowanie zajmuje 2 minuty, a smak... długo zapamiętany!

Składniki:
masło
czosnek
zielona pietruszka
sól morska

Przygotowanie:
Lekko miękkie masło wrzucić do miseczki, posypać obficie posiekaną zieloną pietruszką i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko oprószyć solą morską.
Całość, widelcem ugniatać, łącząc składniki w pyszne ziołowe masełko... i do lodówki (najlepiej szczelnie zamknięte)..lub na stół. Ja daję 1-2 ząbki czosnku na 50 g masła.

Można formować ciekawe kształty, np. w pojemniku na lód lub wyciskać szprycą, zwijać w rulonik, etc.


2 komentarze:

  1. kromki bagietki albo chleba upieczone na grillu i posmarowane takim masłem.. cudowne

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    wyprzedziłaś mnie, pietrucha wyszła i masło zaczeka na świeżą dostawę;) a byłoby jak ulał do ciepłego chlebka, który pachnie w całym domu;

    pozdrawiam smacznie

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails