wraz z pojawieniem się pierwszych sezonowych truskawek,
piękna kobieta postanowiła wyczarować słodycz przepyszną, delikatną,
łączącą najlepsze pożądane smaki, dla uczczenia otwarcia sezonu truskawkowego roku 2010.
W domowym zaciszu powstał przepyszny tort truskawkowy z kremem mascarpone na czekoladowym cieście. Okrzyknięto go wspaniałym i nadano nazwę Günselsdorf, od nazwy uroczej miejscowości w Austrii, gdzie powstał.
Wyjątkowe chwile, wymagają wyjątkowej oprawy :)
...przy okazji, najserdeczniejsze życzenia z okazji Dnia Mamy, dla wszystkich mam !
Doskonałe ciasto na czekoladzie z nutą cytryny w tle z puszystym mascarpone i świeżymi truskawkami.
Składniki na ciasto, forma ø 26 cm:
6 jaj
120 g mąki
100 g masła
200 g cukru drobnego
100 g czekolady gorzkiej (70% cacao)
otarta skórka z połówki cytryny (najlepiej bio i/lub uprzednio sparzonej)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem marcarpone:
350 ml śmietanki kremówki 30-36%
350 ml serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Poza tym:
500 g świeżych truskawek sezonowych (kilka odłożyć do dekoracji)
100 g cukru żelującego do konfitur + 1-2 listki żelatyny
migdały w płatkach uprażone na suchej patelni do dekoracji tortu
200-250 ml ubitej śmietany kremówki do posmarowania tortu z wierzchu, boków oraz do dekoracji
2 łyżki cukru pudru do śmietany
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę okrągłą o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko na dno, brzegów nie smarować.
Miękkie masło wrzucić do miski i miksować wraz z cukrem na białą, puszystą masę. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub, łatwiej, w mikrofalówce (minimalna moc, 1,5-2 minuty). Do miksującego masła dodać startą skórkę z cytryny i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Osobno przygotować mąkę; wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Gdy masło jest już puszyste i białe, dodać, nie przerywając, po jednym żółtku. Białka oddzielnie ubić na sztywną pianę z łyżką soku z cytryny.
Do masy wlać czekoladę (może być ciepła, nie gorąca), dodać 2 łyżki ubitych białek i całą mąkę. Krótko miksować, tylko do połączenia składników, przerwać. Dodać resztę ubitych białek i połączyć delikatnie łyżką mieszając od spodu. Przelać do formy, wyrównać.
Piec około 40-45 minut bez termoobiegu.
Wyjąć, ostudzić w formie, następnie odkroić delikatnie od formy, wyjąć i podzielić na 3 cienkie blaty.
Krem mascarpone:
Ubić śmietanę na półsztywno razem z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, miksować do uzyskania optymalnej gęstości kremu.
Wykończenie tortu:
Truskawki umyć, odłożyć kilka ładnych do dekoracji, resztę pokroić na małe kawałeczki.
Miłego świętowania z okazji i bez… ;)
Składniki na ciasto, forma ø 26 cm:
6 jaj
120 g mąki
100 g masła
200 g cukru drobnego
100 g czekolady gorzkiej (70% cacao)
otarta skórka z połówki cytryny (najlepiej bio i/lub uprzednio sparzonej)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem marcarpone:
350 ml śmietanki kremówki 30-36%
350 ml serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Poza tym:
500 g świeżych truskawek sezonowych (kilka odłożyć do dekoracji)
100 g cukru żelującego do konfitur + 1-2 listki żelatyny
migdały w płatkach uprażone na suchej patelni do dekoracji tortu
200-250 ml ubitej śmietany kremówki do posmarowania tortu z wierzchu, boków oraz do dekoracji
2 łyżki cukru pudru do śmietany
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę okrągłą o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko na dno, brzegów nie smarować.
Miękkie masło wrzucić do miski i miksować wraz z cukrem na białą, puszystą masę. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub, łatwiej, w mikrofalówce (minimalna moc, 1,5-2 minuty). Do miksującego masła dodać startą skórkę z cytryny i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Osobno przygotować mąkę; wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Gdy masło jest już puszyste i białe, dodać, nie przerywając, po jednym żółtku. Białka oddzielnie ubić na sztywną pianę z łyżką soku z cytryny.
Do masy wlać czekoladę (może być ciepła, nie gorąca), dodać 2 łyżki ubitych białek i całą mąkę. Krótko miksować, tylko do połączenia składników, przerwać. Dodać resztę ubitych białek i połączyć delikatnie łyżką mieszając od spodu. Przelać do formy, wyrównać.
Piec około 40-45 minut bez termoobiegu.
Wyjąć, ostudzić w formie, następnie odkroić delikatnie od formy, wyjąć i podzielić na 3 cienkie blaty.
Krem mascarpone:
Ubić śmietanę na półsztywno razem z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, miksować do uzyskania optymalnej gęstości kremu.
Wykończenie tortu:
Truskawki umyć, odłożyć kilka ładnych do dekoracji, resztę pokroić na małe kawałeczki.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, skropić świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy. Posmarować cienką warstwą kremu mascarpone, na to rozsypać trochę kawałków truskawek, przykryć kremem mascarpone ( w sumie użyć połowę kremu). Przykryć delikatnie drugim blatem ciasta. Również skropić sokiem z pomarańczy i posmarować pozostałym mascarpone z truskawkami pomiędzy. Przykryć trzecim blatem ciasta, skropić sokiem z pomarańczy.
Ubić śmietanę (200 ml) z 2 łyżkami cukru pudru i posmarować nią tort z wierzchu oraz boki. Najłatwiej dużym płaskim nożem. Wstawić do lodówki do przechłodzenia.
W międzyczasie uprażyć na lekko rumiano (na suchej patelni) i ostudzić płatki migdałów.
Pozostałą część pokrojonych truskawek zasypać cukrem do konfitur (w ilości 1:1), gdy puszczą sok zagotować i zmiksować. Dodatkowo dodałam listek żelatyny, aby uzyskać konsystencję żelowego sosu, który będzie się trzymał na torcie i jednocześnie rozpływał pod łyżeczką :). Przestudzić.
Tort obłożyć płatkami migdałowymi na bokach. Z wierzchu posmarować zimną konfituro-galaretką ze świeżych truskawek. Ozdobić kleksami bitej śmietany i połówkami truskawek.
Podaj ten przepis :), bo ciasto wygląda fantastycznie.
OdpowiedzUsuńPiękny tort i taki równiutki w przekroju :)
OdpowiedzUsuńcudny...:)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńBardzo podobva mi się ten tort. Jest cudowny:)
OdpowiedzUsuńWygladem powala na kolana i smakiem pewnie róznież ;)
OdpowiedzUsuńno to zapraszam do wypiekania! jest pyszny! :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle imponujący wygląd ! Pozwolę sobie zanotowac, bo połączenie smaków brzmi bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńSkontaktuj się z Tomkiem, bo to najszybsza metoda do pojawienia się w jeszcze ciepłych :) Bardzo sympatyczny blogasek :)
Pysznie :P
OdpowiedzUsuńwygląda magicznie;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten tort na urodziny taty, wyszedł przepyszny. Już mam zamówienia na kolejne imprezy, a sezo truskawkowy dopiero nachodzi:)
OdpowiedzUsuńSuper! Dziękuję i gratuluję udanego wypieku :)
OdpowiedzUsuńDo you mind if I quote a few of your articles as long
OdpowiedzUsuńas I provide credit and sources back to
your weblog? My blog site is in the exact same niche as
yours and my visitors would certainly benefit from a lot
of the information you present here. Please let me know if this
alright with you. Appreciate it!
My site > Pumpkin Pie Recipe
witam. mam pytanie czy żelatynę w listkach można zastąpić zwykłą w proszku,i ile wtedy należy jej użyć? Z góry dziękuję za odpowiedź. Magda.
OdpowiedzUsuńżelatynę w listkach można oczywiście zastąpić żelatyną w proszku. Kto zna przelicznik??
OdpowiedzUsuńJa mam do czynienia tylko z tą w listkach. 12 listków jest na 1 litr. Proszek będzie proporcjonalnie.