poniedziałek, 24 maja 2010
Ryba zapiekana na sosie pomidorowo - tymiankowym
tak przyrządzona rybka zadomowiła u nas na dłużej w różnych wersjach:
dorsz, grenadier, morszczuk, łosoś europejski (na zdjęciu);
może to być ulubiona rybka zapiekana na aromatycznym sosie pomidorowo-tymiankowym z dodatkiem młodej cebulki.
sposób na szybkie, aromatyczne, zdrowe danie... bez przykrych zapachów w kuchni ;)
mało tłuszczu - dużo ciekawych smaków!
do tego garstka ryżu lub purée z ziemniaczków
Składniki na 3-4 porcje:
4 filety z łososia europejskiego
puszka pomidorów be skórki (lub w sezonie 4 dojrzałe pomidory)
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny + odrobina skórki otartej
1-2 cebulki młode ze szczypiorkiem
5 gałązek młodego tymianku (około łyżka) + kilka do dekoracji
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła ziołowego (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie:
rybę, jeżeli mrożona, rozmrozić na ręczniku papierowym. Opłukać zimną wodą, opruszyć solą i pieprzem, przekroić na pół.
Przygotować sos. Do rondelka wlać dwie łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojony w plastry czosnek i pół łyżeczki otartej skórki z cytryny. Razem podgrzewać aby oliwa nabrała aromatu. Lekko zrumienić czosnek i dodać posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem (odłożyć grastkę do dekoracji) oraz posiekane listeczki tymianku. Zamieszać i dodać pomidory. Podgrzać, po czym krótko zmiksować (tylko największe kawałki). Wskazane średnie kawałki w sosie, aby nadać mu ciekawy charakter.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Do naczynia żaroodpornego lub zgrabnej blaszki wlać sos pomidorowo - tymiankowy. Na sosie ułożyć filety rybne. Na każdym kawałku ułożyć kilka wiórków masła (u mnie masło ziołowe). Zapiekać ok. 15-20 minut w piekarniku; funkcja góra - dół, na wyższej półce.
Udekorować gałązką tymianku i posypać dodatkowo młodą cebulką i/lub szczypiorkiem.
Smaczne i zdrowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pieczona ryba jest dla mnie o wiele smaczniejsza od tej smażonej. a i z dodatkami pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Tobą :) smaczniejsza i zdrowsza, i bez przykrych zapachów na ubraniach ;)
OdpowiedzUsuńna weekend zagości w mojej kuchni rybka
OdpowiedzUsuńno, no, no,... Panie cat ;) miłej zabawy z rybką
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis. Bardzo lubię pieczone ryby.
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam tą potrawę i jest naprawdę pyszna. Polecam
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam, tą rybę i jest naprawdę pyszna. Polecam
OdpowiedzUsuń