poniedziałek, 24 maja 2010

Ryba zapiekana na sosie pomidorowo - tymiankowym


tak przyrządzona rybka zadomowiła u nas na dłużej w różnych wersjach:
dorsz, grenadier, morszczuk, łosoś europejski (na zdjęciu);
może to być ulubiona rybka  zapiekana na aromatycznym sosie pomidorowo-tymiankowym z dodatkiem młodej cebulki.


sposób na szybkie, aromatyczne, zdrowe danie... bez przykrych zapachów w kuchni ;)
mało tłuszczu - dużo ciekawych smaków!
do tego garstka ryżu lub purée z ziemniaczków

Składniki na 3-4 porcje:
4 filety z łososia europejskiego
puszka pomidorów be skórki (lub w sezonie 4 dojrzałe pomidory)
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny + odrobina skórki otartej
1-2 cebulki młode ze szczypiorkiem
5 gałązek młodego tymianku (około łyżka) + kilka do dekoracji
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła ziołowego (opcjonalnie)
sól, pieprz


Przygotowanie:
rybę, jeżeli mrożona, rozmrozić na ręczniku papierowym. Opłukać zimną wodą, opruszyć solą i pieprzem, przekroić na pół.


Przygotować sos. Do rondelka wlać dwie łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojony w plastry czosnek i pół łyżeczki otartej skórki z cytryny. Razem podgrzewać aby oliwa nabrała aromatu. Lekko zrumienić czosnek i dodać posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem (odłożyć grastkę do dekoracji) oraz posiekane listeczki tymianku. Zamieszać i dodać pomidory. Podgrzać, po czym krótko zmiksować (tylko największe kawałki). Wskazane średnie kawałki w sosie, aby nadać mu ciekawy charakter.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Do naczynia żaroodpornego lub zgrabnej blaszki wlać sos pomidorowo - tymiankowy. Na sosie ułożyć filety rybne. Na każdym kawałku ułożyć kilka wiórków masła (u mnie masło ziołowe). Zapiekać ok. 15-20 minut w piekarniku; funkcja góra - dół, na wyższej półce.

Udekorować gałązką tymianku i posypać dodatkowo młodą cebulką i/lub szczypiorkiem.
Smaczne i zdrowe.

 

7 komentarzy:

  1. pieczona ryba jest dla mnie o wiele smaczniejsza od tej smażonej. a i z dodatkami pysznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z Tobą :) smaczniejsza i zdrowsza, i bez przykrych zapachów na ubraniach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na weekend zagości w mojej kuchni rybka

    OdpowiedzUsuń
  4. no, no, no,... Panie cat ;) miłej zabawy z rybką

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten przepis. Bardzo lubię pieczone ryby.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj zrobiłam tą potrawę i jest naprawdę pyszna. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś zrobiłam, tą rybę i jest naprawdę pyszna. Polecam

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails