poniedziałek, 3 maja 2010

Pierogi ze świeżymi ziołami i twarogiem po austriacku



kiedyś myślałam, że pierogi to tradycyjne polskie jedzenie, a tu... wszędzie pierogi!
dzisiaj propozycja z kuchni austriackiej, pierogi z twarogiem i dużą ilością świeżych ziół, z przewagą mięty.
Pyszne, mocno ziołowe. Zarówno gotowane, podane skropione oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem, jak i podsmażane na rumiano z kwaśną śmietanką. 
Muszę przyznać, że nie lubię ruskich pierogów, ale wersja austriacka ze świeżymi ziołami jak dla mnie super.
Wiosna w pełni, zanim wredne ślimaki pozbawią mnie ostatniej gałązki świeżo wychodowanych ziół, czas na zioło-branie i pachnące gotowanie :))



Składniki na około 35 pierogów:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody

nadzienie:
200-250 g twarogu półtłustego
jeden duży ugotowany ziemniak (ok.250g ), najlepiej dzień wcześniej
dużo, dużo świeżych ziół! przede wszystkim mięta i szczypiorek,
poza tym zielona pietruszka, młoda cebulka, bazylia, a nawet... kilka listków melisy, lubczyku
sól, pieprz do smaku
przeciśnięte przez prasę 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Z racji, że gotowanie ma być przyjemne, a nie ciężka praca, nawet ciasto pierogowe wyrabiam mikserem :) (uchwyty "śruby", lub jak kto woli "spirale")
Do miski wsypać mąkę, sól, jajko, łyżeczkę oliwy i wlać bardzo ciepłą wodę. Włączyć wysokie obroty, kilka minut i ciasto gotowe. Na podsypany mąką blat, rozwałkować, wykrawać i lepić pierogi z łyżeczką nadzienia. Ja, czasem najpierw lepiękulki wielkości orzecha włoskiego, a potem rozwałkowuję, unikam w ten sposób skrawków.

Nadzienie:
Zioła posiekać, dodać twaróg, ziemniak przeciśnięty przez praskę (lub rozgnieciony na puree), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku i całość lekko rogniatając wymieszać widelcem.

Ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 2 minuty od wypłynięcia. Woda nie powinna wrzeć, aby pierogi się nie rozklejały.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. muszę koniecznie spróbowac pierogów z listkami mięty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne i smakowite te Twoje austriackie pierogi!
    A caly blog bardzo ciekawy, na pewno czesto bede do Ciebie wpadac w odwiedziny:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails