niedziela, 2 maja 2010

Rogaliki drożdżowe z jagodami

 
Pachnące rogaliki z delikatnego ciasta drożdżowego z nadzieniem jagodowym. Doskonałe z zimnym mlekiem na domową kolację. Bardzo lubię zapach domowego ciasta drożdżowego, jest po prostu magiczny! Jedne z ulubionych mojego syna.


Składniki na około 30 średniej wielkości rogalików:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
150 g miękkiego masła
4 jajka
9 łyżek cukru
cukier waniliowy
szczypta soli

nadzienie: świeże/mrożone jagody obtoczone w cukrze
lub konfitura jagodowa
+ białko do posmarowania rogalików przed pieczeniem


Przygotowanie:
Do miski wlać ciepłe mleko, cukier i wkruszyć świeże drożdże. Całość ręką wymieszać do rozpuszczenia drożdży, na koniec dodać łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.

Następnie, do zaczynu, dodać pozostałą mąkę, całe jajka, wanilię, sól i wyrabiać na niskich obrotach ciasto mikserem (około 10 minut). Ciasto powinno zacząć odchodzić od ścianek, w razie potrzeby przedłużyć wyrabianie.  Przerwać i zostawić ciasto do wyrośnięcia (podwojenia objętości) przykryte ściereczką.
Ponownie wyrabiać dodając stopniowo, po łyżce miękkie masło i kontynuować aż ciasto będzie elastyczne i zwarte.
Gotowe ciasto przykryć w misce folią i wstawić do lodówki (zimne wyrastanie) na około 12 godzin.

Ciasto wyjąć z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze krótko zagnieść. Podzielić na dwie części, rozwałkować prostokątne placki, ponacinać na paski (4-5 cm szerokie), następnie prostokąty i trójkąty.
Na każdym trójkącie ułożyć po środku łyżeczkę jagód i zwijać w rulony zaczynając od szerszej strony, na koniec zagiąć rogi dla uformowania rogalików.  Ułożyć na dużej blasze, na pergaminie, zostawić do podwojenia objętości, przed pieczeniem posmarować białkiem.

Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.
Studzić na metalowej kratce.


2 komentarze:

  1. :)
    ja to się piszę na ekspresową przesyłkę, sztuk 6, po dwa na głowę;
    uwielbiam ciepłe a najbardziej zapach :)
    smacznego Wam życzę

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Muszę je zjeść! Koniecznie!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails