Składniki na około 30 średniej wielkości rogalików:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
150 g miękkiego masła
4 jajka
9 łyżek cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
nadzienie: świeże/mrożone jagody obtoczone w cukrze
lub konfitura jagodowa
+ białko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
Przygotowanie:
Do miski wlać ciepłe mleko, cukier i wkruszyć świeże drożdże. Całość ręką wymieszać do rozpuszczenia drożdży, na koniec dodać łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
Następnie, do zaczynu, dodać pozostałą mąkę, całe jajka, wanilię, sól i wyrabiać na niskich obrotach ciasto mikserem (około 10 minut). Ciasto powinno zacząć odchodzić od ścianek, w razie potrzeby przedłużyć wyrabianie. Przerwać i zostawić ciasto do wyrośnięcia (podwojenia objętości) przykryte ściereczką.
Ponownie wyrabiać dodając stopniowo, po łyżce miękkie masło i kontynuować aż ciasto będzie elastyczne i zwarte.
Ciasto wyjąć z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze krótko zagnieść. Podzielić na dwie części, rozwałkować prostokątne placki, ponacinać na paski (4-5 cm szerokie), następnie prostokąty i trójkąty.
Na każdym trójkącie ułożyć po środku łyżeczkę jagód i zwijać w rulony zaczynając od szerszej strony, na koniec zagiąć rogi dla uformowania rogalików. Ułożyć na dużej blasze, na pergaminie, zostawić do podwojenia objętości, przed pieczeniem posmarować białkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.
Studzić na metalowej kratce.
:)
OdpowiedzUsuńja to się piszę na ekspresową przesyłkę, sztuk 6, po dwa na głowę;
uwielbiam ciepłe a najbardziej zapach :)
smacznego Wam życzę
Cudowne! Muszę je zjeść! Koniecznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)