środa, 12 maja 2010

sos holenderski




sos holenderski, lekko cytrynowy,
klasyk ze szparagami.
Zachęcam do przygotowywania sosów w domu ze świeżych składników. Dla zdrowia, unikajcie fixów i gotowców!
Przygotowanie jest tak samo krótkie jak mieszanki z proszku, a duuuużo zdrowsze i smaczniejsze!



Składniki:
2 żółtka (najlepiej z jajek bio)
sok z połówki cytryny, lub odrobinę mniej
60 g masła
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
przygotowanie klasycznego sosu holenderskiego jest bardzo proste i szybkie. Potrzebna miska i trzepaczka rózgowa (ręczna lub elektryczna).
Żółtka ubijać, aż zbieleją z solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytyny.
Jeżeli chcecie uzyskać baaaardziej cytrynyowy smak, można zetrzeć odrobinę skórki z cytryny i dodać do sosu. Dodać odrobinę wina do smaku (opcjonalnie) i kontynuując ubijanie wlewać powoli gorące, rozpuszczone masło.  Sos lekko zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję.


Można również umieścić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać sos na parze.


Gotowe :)


propozycje podania:
  • klasycznie ze szparagami
  • z dodatkiem ulubionych ziół i stekiem wołowym
  • z jajkami sadzonymi
  • z makaronem, posypanym parmezanem i ziołami

3 komentarze:

  1. no i super szukałam czegoś do wytrawnych muffinków i pasuje doskonale!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałem przepisu na ten sos - nie wiem co jest w Twoim przepisie, ale właśnie ten mnie przekonał, że jest tym właściwym. Sos jest świetny - miałem tylko problem żeby utrzymał ciepłą temperaturę - muszę usprawnić pracę w kuchni:D. A przy okazji - świetne zdjęcia na blogu! Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  3. gratuluję udanego sosu :) zdjęcia są kompletnie amatorskie, czyli moje. dzięki

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails