środa, 12 maja 2010

Szparagi z sosem holenderskim

Sezon szparagowy w pełni!
Czas odkryć ich cenne właściwości i wprowadzić do diety, najlepiej urozmaiconej.
Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne! Są cennym źródłem witaminy B, C, K, żelaza, forsforu, potasu, tiaminy, cynku, przeciwutleniaczy...
Wspomagają pracę nerek i wątroby, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają poziom cholesterolu we krwi
i są oczywiście smaczne.
Koniecznie, krótko gotowane, zachowując ich witaminy i walory smakowe. Najlepiej, gotowane na parze.

Składniki:
świeże szparagi, zielone lub/i białe
sól morska do podania, nalepsza gruboziarnista
sos holenderski wg tego przepisu
opcjonalnie chrupiący bekon do podania

Przygotowanie:
Szparagi myjemy, obieramy na 2/3 długości, obcinamy twardą końcówkę.
Przygotowujemy sos holenderski wg tego przepisu.
Zagotować w szerokim garnku (lub bardzo wysokim do szparagów) wodę, bez soli!
Wrzucamy na wrzątek szparagi i krótko gotujemy. Szparagi mają być al dente!
Zielone szparagi gotujemy 3-4 minuty.
Białe szparagi gotujemy 4-5 minut.
Wyjmujemy z wody i układamy w gorącym naczyniu. Polewamy sosem i posypujemy grubą solą morską.
Podajemy z chrupiącym bekonem lub plasterkiem szynki parmeńskiej i lamką wytrawnego, białego wina.

Smacznego :)

 

3 komentarze:

  1. cudne zdjęcia
    szparagowy sezon bardzo mnie kusi do ich spróbowania..

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz?? koniecznie! ja lubię najbardziej zielone szparagi, po prostu z rozpuszczonym masełkiem i na koniec opruszone solą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziwne, ale ja też ich nigdy nie robiłam, zawsze poprzyglądam się i kupuję coś innego ... muszę się przełamać, a zdjęcie potwierdzam , super w całym blogu - brawo!!!

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails