kreacja zdrowych warzyw w smacznej kompozycji
świeży dodatek harmonijnych smaków
zdrowo, smacznie, kolorowo!
Składniki na 3 porcje:
1/2 dojrzałego awokado
spory kawałek czarnej lub białej rzepy
2 rzodkiewki
łyżka oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie:
rzepę obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać łyżkę kwaśnej śmietany, sól, pieprz do smaku. Wymieszać razem.
Awokado*, dojrzałe obrać. Skórka powinna dać się łatwo oderwać. Pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i lekko posolić.
Rzodkiewki zetrzeć lub pokroić w cienkie paseczki.
Układać sałatkę warstwami, używając formówki**, zaczynając od awokado, lekko wyrównać, na to nałożyć odsączoną rzepę i na wierzch rzodkiewkę.
Można, układając warstwy w odwrotnej kolejności, użyć filiżanki.
*jeżeli nie zużyjecie na raz całego owocu awokado, owoc należy przkroić ze skórką na pół. Okręcając połówki, podzielić na dwie części. Część z pestką zawinąć w folię i do lodówki. Zapobiegnie to szybkiemu brązowieniu owocu.
** formówka, to metalowa obrączka, która przydaje się do nadawania kształtu sałatkom i nie tylko
polecam również inne pomysły na zdrowe i smaczne awokado:
róże balsamico z awokado
wtorek, 11 maja 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wystarczy podanie inne niż zwykłe i wszystko zyskuje na smaku. :-)
OdpowiedzUsuńprawda! :) było tylko "wow" i rzepa zniknęła ze wszystkich talerzy ;)))
OdpowiedzUsuńpyszności :-))
OdpowiedzUsuń