W poszukiwaniu ciekawych smaków i specjałów kuchni różnych, przyszedł czas na ciasto.
Popularne w Ameryce Łacińskiej, niektóre źródła wskazują na narodziny w Meksyku.
Ciasto: Tres leches - w wersji lekkiej, to biszkoptowe ciasto nasączone mieszanką trzech mlek: mleka skondensowanego, słodkiego - zagęszczonego i słodkiej śmietanki. Całość pokryta bitą śmietaną i najczęściej dekorowana wisienką.
U mnie, wisienkę zastąpiła mleczna czekolada i wyszło bardzo smacznie.
Jak, znudziły wam się drożdżówki i serniki... warto poznać smaki świata!
...nie za słodkie, lekkie, bardzo mleczne, mocno wilgotne.
Składniki na formę 22-30 cm:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 jaj
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka wanilii (ekstrakt lub cukier waniliowy)
szczypta soli
poza tym:
250 ml śmietanki kremówki 30% , do ubicia
2 łyżki cukru pudru
1/2 czekolady mlecznej
nasączenie: 150 ml mleka skondensowanego +150 ml mleczka skondensowanego słodkiego (gęstego), 100 ml śmietanki kremówki (30%)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub kaszą manną.
Do miski wrzucić żółtka i cukier, miksować na wysokich obrotach do uzyskania jasno-żółtego kremu. Białka osobno ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać wanilię, zmniejszyć obroty i stopniowo wlewać mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
następnie, łyżką, połączyć delikatnie z ubitymi białkami.
Ciasto wylać na blaszkę, wyrównać i piec 35-40 minut.
Po upieczeniu, przestudzić w blaszce. Wyjąć, odwrócone włożyć ponownie na blaszkę, ponakłuwać gęsto widelcem. W dzbanuszku połączyć 3 mleka do nasączenia ciasta: mleko skondensowane, słodkie-gęste i śmietankę kremówkę. Nasączać ciasto polewając je równomiernie, mocniej na brzegach.
Odstawić ciasto na minimum godzinę, można wstawić do lodówki.Ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru i posmarować równo wierzch ciasta.
Udekorować wisienkami, innymi owocami lub czekoladą.
Przechowywać w lodówce.
Wyjątkowo smakowało męskiej części, choć na przepis kręcili nosami..
Najsmaczniejsze następnego dnia :)
***niektóre przepisy podają większą ilość mieszanki mleka do nasączania, moim zdaniem podana ilość jest optymalna. Ale.. możecie mocniej podtopić :) wedle uznania
..czuję, że jeszcze na bazie tego ciasta poeksperymentuję ;)
:)
OdpowiedzUsuńkusisz piękna kobieto,
brzmi słodko, czuję, że porwę się na eksperyment, acz pierwszy w kolejce czeka przysmak w białej otulinie
dobrej nocy
rzeczywiście , jakoś to mleko nie budzi zaufania ;-), ale Tobie zaufam, bo się nie zawiodłam :-)) przepisiki super i pewnie niedługo wypróbuje, bo to ciasto całkiem inne niż "nasze" , pozdrawiam
OdpowiedzUsuń