piątek, 18 czerwca 2010

Szarlotka klasyczna Doroty


najbardziej klasyczna szarlotka, najsmaczniejsza i nie do znudzenia :)
koniecznie z lodami waniliowymi i bitą śmietaną!, najlepiej podana na ciepło!

przepis wg wskazówek Doroty, która jest mistrzynią wypiekania tego przysmaku.
Przy okazji, mając nadzieję, że jest to klasyk polskich wypieków, okazało się, że jest równie popularna w Polsce jak i w Austrii, a pochodzi z Francji! a ja chciałam uraczyć gości typowo polskim wypiekiem ;), czym wzbudziłam zaskoczenie, że w Polsce też znamy szarlotkę! ;)

tyle historii..., przepis oryginalny tutaj, na dużą porcję, a poniżej moje wykonanie w mniejszych proporcjach. Z pozdrowieniami dla Doroty :)

Składniki na blaszkę 35x24:
2,5 kg jabłek (najlepiej odmiana to "szara reneta")
2 szklanki mąki krupczatki
100 g masła

2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon do posypania jabłek wedle uznania podniebienia

Przygotowanie:
Składniki na ciasto(czyli wszystko oprócz jabłek i cynamonu ;)  zagnieść do uzyskania zwartej, elastycznej kulki. Podzielić na dwie porcje i jedną włożyć do lodówki, drugą zamrozić. Oczywiście zawinięte w folię.

Po około 2 -3 godzinach przygotować jabłka. Umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować grubo masłem.
Część ciasta z lodówki wyjąć i rozwałkować lub wygnieść palcami na blaszce.
Ja dodatkowo nakłuwam ciasto gęsto widelcem.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni i podpiec spód ciasta (10-15 min.)

Na podpieczone ciasto nałożyć starte jabłka. Same jabłka!, bez dodatków, bez cukru, itp.
Całość posypać cynamonem wg upodobań.
Na wierzchu zetrzeć zamrożony kawałek ciasta i piec 45-50 minut (bez termoobiegu).

Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku aby dojrzało, jak to mówi Dorota :)

Zjadać z lodami i bitą śmietaną! i delektować się smakiem :)

a na duuuży apetyt szarlotkowy polecam proporcje Doroty...tutaj

5 komentarzy:

  1. Oj bardzo pięknie, oj bardzo klasyczni. I na pewno strasznie smacznie;))

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję Agnieszko
    :)
    dodam, że w pewnej herbaciarni przyjęła się bardzo, bardzo, bo smakuje wybornie, szczególnie z grubą warstwą jabłek, podana na gorąco, z dużą ilością bitej śmietany i z lodami waniliowymi oraz z kropelką sosu czekoladowego lub toffi;
    niebo w gębie,
    to jest jedyne ciasto, które zawsze mi się udaje :)
    polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczna szarlotka to jedno z ciast, które ma w sobie niewątpliwą magię.
    Ilu eksperymentów bym nie przeprowadziła, zawsze najchętniej wracam do tego właśnie ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  4. to ciasto jest na tyle pyszne, że każdy chciałby uznawac je za swoje :-) ale to przecież takie nieistotne.. najważniejsze, że wygląda tak rustykalnie i domowo i smakuje..

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails