delikatna zupa z mango i kurczaka z akcentem kokosowym.
Nie jest to zupa krem, ani słodki deser.
Nie zawiera sztucznych bulionów, ani innej chemii. Dla tych którzy lubią połączenia mięsa z owocami, polecam serdecznie.
Taka moja fantazja z mango w tle...
Ma sporo kurczaka, kawałeczki mango i odrobinę ryżu, a kleks z mleczka kokosowego dopełnia egzotyki dobrego smaku.
Szybka i treściwa.
Składniki na 5-6 porcji:
pierś z kurczaka (filet)
1 świeże mango
2 marchewki
garstka ryżu
1,5 l wody
2-3 łyżki oliwy z oliwek
curry, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
po łyżce śmietanki kokosowej (lub gęstego mleczka kokosowego) do podania
listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na cienkie paseczki, opruszyć solą, pieprzem, chilli i curry. Mango i marchewki obrać i pokroić w kosteczkę.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i przesmażyć krótko kurczaka. Odłożyć do miseczki.
Dodać łyżkę oliwy do garnka i przesmażyć krótko mango i marchewkę. Połowę odłożyć do kurczaka, a pozostałą część zalać gorącą wodą (ok. 1,5 litra) i gotować do miękkości marchewki. Zmiksować.
Do garna wrzucić ponownie kurczaka z mango, dopawić solą i pieprzem, ew. dodaktowo chilli i curry.
Wsypać garstkę ryżu i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu.
Podawać z kleksem z mleczka kokosowego i listkiem bazylii.
sobota, 19 czerwca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O i to jest cos co mi na pewno bedzie smakowalo. Uwielbiam mieso z owocami i przepis sobie zapisuje.
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię owocowo mięsne smaki. taka miseczka zupy.. zapowiada się pysznie. tym bardziej, że ostatnio przechodzę zachwyt mango.
OdpowiedzUsuń