czwartek, 28 października 2010

Muffiny gruszkowo-imbirowe


Błyskawiczne Muffiny z kawałkami gruszki i zapachem imbiru. Propozycja na zimniejsze dni.
Nie wymagają miksowania, smakują wybornie, z chrupiącą cukrową skorupką, wilgotne w środku. Ekspresowy i łatwy deser.



Składniki na 12 muffin:
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao
180 g cukru
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru + ½ sproszkowanego (lub 1 łyżeczka sproszkowanego)
100 ml kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego)
100 ml oleju
2 jajka
2 duże gruszki (obrane i pokrojone w kostkę)
 + cukier gruboziarnisty do posypania muffin przed pieczeniem

Przygotowanie:
W 2 osobnych miskach wymieszać mokre składniki i suche.
Następnie połączyć wszystko łyżką (lub trzepaczką rózgową). Krótko. Dodać owoce i wypełnić formy na muffinki ciastem. Posypać grubym cukrem.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, ok. 25 minut, na drugiej od dołu półce.
Studzić na kratce.
Można podawać z kleksem bitej śmietany, i/lub ozdobić polewą czekoladową.

3 komentarze:

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails