niedziela, 17 października 2010

Placek ze śliwkami

z migdałową kruszonką..
Szybkie i pyszne ciasto dla smakoszy śliwek ;)


Składniki na formę 20x30 cm:
150 g masła
150 g cukru
200 g mąki
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
500-700 g śliwek węgierek
cynamon (opcjonalnie)


kruszonka: 2 czubate łyżki masła, 2 łyżki mielonych migdałów, 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki cukru


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.


Miękkie masło porządnie urzeć (najlepiej mikserem na wysokich obrotach) z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać kolejno po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Miksować krótko do połaczenia składników.


Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ułożyć w nim połówki śliwek (przecięciem do góry). Kruszonkę zagnieść ze składników i posypać nim werzch ciasta. Na koniec można dodatkowo posypać całość cynamonem.
Piec ok. 40-45 min.

4 komentarze:

  1. smakuje niesamowicie.
    takie domowe, prawdziwe ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja do ciasta ze śliwkami od dawna się przymierzam. śliwki już powoli znikają a co je kupię to jakoś nie mam weny na ich wykorzystanie. zapisuję przepis do magicznego kajetu- wykorzystam za rok;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie nie wyrosl tak jak twoj :-(.
    Albo piekarnik do bani (elektryczny ale zwykly bez termoobiegu )albo za duzo maki ( takie mialam wrazenia przy robieniu ciasta).

    OdpowiedzUsuń
  4. przykro mi. piekę z tego przepisu często i bez termoobiegu. Ciasto jest gęste, jeżeli uważasz, że za gęste dodaj łyżkę śmietany lub jogurtu. Piekarniki zazwyczaj mają różne rzeczywiste temperatury, zmniejsz do 160 stopni, może to pomoże.

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails