z migdałową kruszonką..
Szybkie i pyszne ciasto dla smakoszy śliwek ;)
Składniki na formę 20x30 cm:
150 g masła
150 g cukru
200 g mąki
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
500-700 g śliwek węgierek
cynamon (opcjonalnie)
kruszonka: 2 czubate łyżki masła, 2 łyżki mielonych migdałów, 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.
Miękkie masło porządnie urzeć (najlepiej mikserem na wysokich obrotach) z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać kolejno po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Miksować krótko do połaczenia składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ułożyć w nim połówki śliwek (przecięciem do góry). Kruszonkę zagnieść ze składników i posypać nim werzch ciasta. Na koniec można dodatkowo posypać całość cynamonem.
Piec ok. 40-45 min.
niedziela, 17 października 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smakuje niesamowicie.
OdpowiedzUsuńtakie domowe, prawdziwe ciasto...
ja do ciasta ze śliwkami od dawna się przymierzam. śliwki już powoli znikają a co je kupię to jakoś nie mam weny na ich wykorzystanie. zapisuję przepis do magicznego kajetu- wykorzystam za rok;)
OdpowiedzUsuńmnie nie wyrosl tak jak twoj :-(.
OdpowiedzUsuńAlbo piekarnik do bani (elektryczny ale zwykly bez termoobiegu )albo za duzo maki ( takie mialam wrazenia przy robieniu ciasta).
przykro mi. piekę z tego przepisu często i bez termoobiegu. Ciasto jest gęste, jeżeli uważasz, że za gęste dodaj łyżkę śmietany lub jogurtu. Piekarniki zazwyczaj mają różne rzeczywiste temperatury, zmniejsz do 160 stopni, może to pomoże.
OdpowiedzUsuń