klasyczne ciasto, proste, szybkie i bardzo smaczne.
Pachnące migdałami, cynamonem i masłem. Duża porcja, wielokrotnie wypiekana i ciągle do niego wracamy.
Składniki na głęboką blachę 33x22cm:
200 g masła
200 g cukru
200 g mąki pszennej (glatt)
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
spora szczypta soli
poza tym:
około 1/2 kg śliwek węgierek
kruszonka migdałowa
cynamon
garść migdałów w płatkach
Przygotowanie:Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na połówki i usunąć pestkę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę posmarować lub wyłożyć pergaminem do pieczenia.
Kruszonkę zagnieść palcami z: dużej łyżki miękkiego masła, ok. 2 łyżek mąki, 1 łyżki mielonych migdałów, 3 łyżek cukru.
Ciasto: miękkie masło razem z cukrem utrzeć mikserem na puszystą, białą masę. Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę. Do masy z masła dodawać kolejno żółtka cały czas miksując na wysokich obrotach. Dodać wanilię. Osobno wymieszać suche składniki (mąka, soda,..)
Połączyć masę z masła z sypkimi składnikami, krótko miksując, na koniec delikatnie dodać pianę z białek; najlepiej mieszając łyżką.
Cisto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć śliwki, cięciem do góry, delikatnie wcisnąć.
Posypać kruszonką, cynamonem i płatkami migdałowymi.
Piec około 50-55 minut
Gotowe :)
poniedziałek, 8 listopada 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
och... domowe ciasto ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńuwieńczenie każdego ciężkiego dnia.