elegancka i smaczna przystawka;
można ją zrobić zarówno z surowego łososia jak i wędzonego
Pięknie się prezentuje jako starter do wytwornej kolacji czy też jako lekkie danie główne.
Składniki na 4 porcje:
200 g łososia (wędzony lub świeży, surowy)
1 dojrzałe awokado
limonka (otarta skórka i sok)
4 łyżki cream fresh
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
łyżka oleju z pestek dyni + odrobina do podania
świeże zioła: pietruszka, koperek, lub/i bazylia
Przygotowanie:
Łososia i awokado pokroić w drobną kostkę.
Do awokado dodać łyżkę soku z limonki, oliwy z pestek dyni i posiekane zioła. Delikatnie wymieszać, doprawić lekko solą (jeżeli używamy łososia wędzonego, należy bardzo delikatnie posolić!), następnie połączyć z łososiem.
Przygotować dresing z cream fresh. Połączyć cream fresh z łyżką soku z limonki, odrobiną otartej skórki, soli, szczypty cukru i pieprzu.
Na talerze nakładać w foremce tatara z awokado, obok dresing z cream fresh i krople oliwy z pestek dyni.
Całość można dodatkowo opruszyć grubo mielonym pieprzem i udekorować liściem sałaty.
sobota, 18 grudnia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
hmmm...
OdpowiedzUsuńAgnieszko, potrafisz pobudzić kubki smakowe do pracy
:)
spokojnej nocy!
...i nie tylko ;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie pieknie sie prezentuje, jak danie z jakiejs luksusowej restauracji. Kto by pomyslal, ze wcale nie tak trudno cos takiego przygotowac :)
OdpowiedzUsuńCudowny! Bardzo smakowicie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetysznie. Uwielbiam awokado, więc na pewno by mi smakował.
OdpowiedzUsuń