sobota, 18 grudnia 2010

Tatar z awokado

elegancka i smaczna przystawka;
można ją zrobić zarówno z surowego łososia jak i wędzonego

Pięknie się prezentuje jako starter do wytwornej kolacji czy też jako lekkie danie główne.

Składniki na 4 porcje:
200 g łososia (wędzony lub świeży, surowy)
1 dojrzałe awokado
limonka (otarta skórka i sok)
4 łyżki cream fresh
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
łyżka oleju z pestek dyni + odrobina do podania
świeże zioła: pietruszka, koperek, lub/i bazylia

Przygotowanie:
Łososia i awokado pokroić w drobną kostkę.
Do awokado dodać łyżkę soku z limonki, oliwy z pestek dyni i posiekane zioła. Delikatnie wymieszać, doprawić lekko solą (jeżeli używamy łososia wędzonego, należy bardzo delikatnie posolić!), następnie połączyć z łososiem.

Przygotować dresing z cream fresh. Połączyć cream fresh z łyżką soku z limonki, odrobiną otartej skórki, soli, szczypty cukru i pieprzu.

Na talerze nakładać w foremce tatara z awokado, obok dresing z cream fresh i krople oliwy z pestek dyni.
Całość można dodatkowo opruszyć grubo mielonym pieprzem i udekorować liściem sałaty.

5 komentarzy:

  1. hmmm...
    Agnieszko, potrafisz pobudzić kubki smakowe do pracy
    :)
    spokojnej nocy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie pieknie sie prezentuje, jak danie z jakiejs luksusowej restauracji. Kto by pomyslal, ze wcale nie tak trudno cos takiego przygotowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Bardzo smakowicie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetysznie. Uwielbiam awokado, więc na pewno by mi smakował.

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails