niedziela, 19 grudnia 2010

Wątróbka w winie z sosem malinowym

wyborna kompozycja,
zestawienie interesujących smaków,
zarówno na szybki obiad domowy jak i na wystawną kolację.

Doskonałe!

Składniki na 2 porcje:
300 g wątróbki drobiowej
łyżka masła
garstka rodzynek
50 ml czerwonego wina
łyżka miodu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1/2 szklanki mleka do namoczenia wątróbki

sos:
50-70 g malin (świeżych lub mrożonych)
łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka trawy cytrynowej (drobno posiekana z grubszej części, bez wierzchniej warstwy)
łyżeczka cukru
sól

Przygotowanie:
sos: maliny podgrzać z cukrem w rondelku, następnie przetrzeć przez sitko. Do pulpy malinowej dodać oliwę, drobno posiekaną trawę cytrynową i razem podgrzać chwilę. Doprawić odrobiną soli.

Wątróbkę namoczyć w mleku (godzinę lub nawet całą noc).
Przed smażeniem osuszyć i oczyścić z błon, przekroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić wątróbkę i przesmażyć 2 minuty. Dodać łyżkę miodu i garstkę rodzynek.
Po minucie doprawić świeżo mielonym pieprzem i wlać wino. Całość przesmażać chwilę do odparowania wina.
Przed podaniem posolić.

Na podgrzanych talerzach  układać wątróbkę, obok sos malinowy.
Dodatkowo pasuje puree ziemniaczane i zielone sałaty.

Wytwornego smakowania!

3 komentarze:

  1. :)
    odważne połączenie smaków!
    Wątróbkę bardzo lubię
    i
    zmiksowane maliny też,
    osobno.
    Spokojnej nocy.

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz jadłam takie połączenie w dobrej restauracji, jest naprawdę trafione! Wątróbka z jabłkami jest też lekko słodka, więc czemu nie maliny? Dodam, że mąż mlaskał jedząc, więcej niż zwykle i kazał dodać do ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. sos malinowy.. zaskakujące połączenie.

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails