niedziela, 3 kwietnia 2011

Bezy w orzechami laskowymi


... czysta słodycz!
Moja nowa kombinacja w wersji orzechowo-czekoladowej.
Jesteśmy zdecydowanymi fanami bezy Pavlova i muszę przyznać, że pod różnymi postaciami bezy są zawsze zachwalane przez gości! Nawet tych co twierdzą, że nie lubią bez..
Składniki na 4 bezy (4 porcje!):
2 białka ( z poprzedniego dnia)
7 łyżek cukru drobnego  (kryształ)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
4 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżka mielonych drobno orzechów laskowych
garść orzechów laskowych
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilka orzechów do dekoracji

Przygotowanie:
orzechy i połamaną czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, np. blenderem.
Połączyć mielone orzechy z kawałkami orzechów i czekolady oraz łyżką mąki kukurydzianej.

Ubić białka z sokiem z cytryny, octem, na sztywną pianę.
Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej piany.
Połączyć z mieszaną orzechową i układać łyżką, na papierze do pieczenia, zgrabne bezy.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wstawić bezy, po 5 minutach zminiejszyć temperaturę do 140 stopni, i piec 40 minut.
Po upieczeniu, NIE OTWIERAĆ! piekarnika, przez jeszcze około 40 minut. Wyjąć, ostudzić, udekorować bitą śmietaną i orzeszkami.
Przechowywać w lodówce razem ze śmietaną.
Są chrupiące z wierzchu i delikatne (nie ciągnące) w środku! Pycha!
Powodzenia!


3 komentarze:

  1. Świetny pomysł:) Bardzo ładnie wyglądają bezy

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiekne! A do tego orzechowe... Jestem pewna, ze smakuja nieziemsko, bo tak tez wygladaja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny przepis. Bardzo często zostaja mi białka jaj, więc już wiem jak je wykorzystać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails