niedziela, 17 kwietnia 2011

Tort - Jabłkowa fantazja

... gdy w czasie karnawału bawiliśmy się na balu w pięknej Wiedeńskiej scenerii, moje zmysły miały przyjemność rozkoszować się nowymi doznaniami. Jedne nowe, inne na nowo odkrywane w ciekawych połączeniach. Jednym z natchnień czekającym na wykorzystanie była cynamonowa bita śmietana. Prostota mająca "coś" ...niezwykle uwodzicielskiego w smaku.  Polecam! :)

Tort jabłkowa fantazja, mój kolejny autorski, możecie przygotować zarówno jako typowy tort jak i jako rodzaj jabłecznika. W zależności od kształtu formy i fantazji, będzie się ciekawie prezentował i smakowo uwodził.
Można również wykonać jako klasyczny tort i dodatkowo przykryć drugą warstwą biszkoptu, a całość (wierzch i boki) pokryć bitą śmietaną.
Jest lekki w smaku, z powiewem słonecznego lata i akcentem ciepła domowego.


Składniki na małą formę 21 cm:

Biszkopt
2 jajka
40 g mąki krupczatki (lub pszennej)
15 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru drobnego
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

Prażone jabłka:
4 średnie jabłka (najlepsze są mało soczyste, twarde)
1 budyń waniliowy bez cukru
250 ml wody
sok z połówki cytryny
6 łyżek cukru

Śmietana cynamonowa:
250 ml śmietany kremówki
2,5 łyżki cukru pudru
2 listki żelatyny
1/2 łyżeczki cynamonu

dodatkowo: czekolada do dekoracji; do namalowania wzorku wystarczą 3 kostki

Przygotowanie:
Biszkopt
Białka ubić z sokiem z cytryny, szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąki połączyć i dodać do ubitych jajek, krótko połączyć.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia; zapiąć obręcz; nie smarować boków.
Piec około 20 minut
Upieczony ostudzić w formie, odciąć delikatnie od brzegów formy, wyjąć.

Jabłka
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać cukier i sok z cytryny i mieszając prażyć/przesmażać aż lekko zmiękną.
Budyń wymieszać z wodą i wlać do uprażonych jabłek, mieszając. Zagotować, około 2 minuty, lekko przestudzić.

Śmietana cynamonowa
żelatynę namoczyć, odsączyć i rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody.
Śmietanę ubić z cukrem na półsztywno, dodać rozpuszczoną (ciepłą) żelatynę  i cynamon.
Ubić na sztywno.

Złożenie
Na zimny biszkopt (z zapiętą obręczą!) wyłożyć ciepłe jabłka. Ostudzić.
Na zimne jabłka wyłożyć całą bitą śmietanę cynamonową, wyrównać, schłodzić.

Wierzch można udekorować wzorkami z rozpuszczonej czekolady.

Przechowywać w lodówce. Pyszne jeszcze tego samego dnia, i następnego...o ile przetrwa.
Smacznego.

10 komentarzy:

  1. piękne ciacho aż człowiek głodny się robi

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciasto, zaintrygowała mnie ta cynamonowa śmietana. Przepisuję przepis i zrobię może na majowy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada pieknie,ciekawi mnie tylko czy biszkopt nie namoknie ta masa budyniowo jableczna,moze jednak lepiej wylac przestudzona???maja38.

    OdpowiedzUsuń
  5. o rany!
    co za fantastyczny wypiek.
    taki królewski, ponętny i smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłka zdecydowanie wykładamy jeszcze ciepłe na zimny biszkopt. Wówczas ładnie się łączą w całość (przy krojeniu nie rozwarstwia się), a biszkopt nie namaka od niej. Masa jest gęsta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, znam ten tort...regularnie robi go moja ciocia - jest orzeźwiający, lekki i przepyszny :)
    tylko śmietanowa warstwa jest bez cynamonu :)
    Wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię torty ze smażonymi jabłkami. Są wtedy lekkie, smaczne i na pewno niemulące ;)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails