... gdy w czasie karnawału bawiliśmy się na balu w pięknej Wiedeńskiej scenerii, moje zmysły miały przyjemność rozkoszować się nowymi doznaniami. Jedne nowe, inne na nowo odkrywane w ciekawych połączeniach. Jednym z natchnień czekającym na wykorzystanie była cynamonowa bita śmietana. Prostota mająca "coś" ...niezwykle uwodzicielskiego w smaku. Polecam! :)
Tort jabłkowa fantazja, mój kolejny autorski, możecie przygotować zarówno jako typowy tort jak i jako rodzaj jabłecznika. W zależności od kształtu formy i fantazji, będzie się ciekawie prezentował i smakowo uwodził.
Można również wykonać jako klasyczny tort i dodatkowo przykryć drugą warstwą biszkoptu, a całość (wierzch i boki) pokryć bitą śmietaną.
Jest lekki w smaku, z powiewem słonecznego lata i akcentem ciepła domowego.
Składniki na małą formę 21 cm:
Biszkopt
2 jajka
40 g mąki krupczatki (lub pszennej)
15 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru drobnego
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Prażone jabłka:
4 średnie jabłka (najlepsze są mało soczyste, twarde)
1 budyń waniliowy bez cukru
250 ml wody
sok z połówki cytryny
6 łyżek cukru
Śmietana cynamonowa:
250 ml śmietany kremówki
2,5 łyżki cukru pudru
2 listki żelatyny
1/2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo: czekolada do dekoracji; do namalowania wzorku wystarczą 3 kostki
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka ubić z sokiem z cytryny, szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąki połączyć i dodać do ubitych jajek, krótko połączyć.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia; zapiąć obręcz; nie smarować boków.
Piec około 20 minut
Upieczony ostudzić w formie, odciąć delikatnie od brzegów formy, wyjąć.
Jabłka
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać cukier i sok z cytryny i mieszając prażyć/przesmażać aż lekko zmiękną.
Budyń wymieszać z wodą i wlać do uprażonych jabłek, mieszając. Zagotować, około 2 minuty, lekko przestudzić.
Śmietana cynamonowa
żelatynę namoczyć, odsączyć i rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody.
Śmietanę ubić z cukrem na półsztywno, dodać rozpuszczoną (ciepłą) żelatynę i cynamon.
Ubić na sztywno.
Złożenie
Na zimny biszkopt (z zapiętą obręczą!) wyłożyć ciepłe jabłka. Ostudzić.
Na zimne jabłka wyłożyć całą bitą śmietanę cynamonową, wyrównać, schłodzić.
Wierzch można udekorować wzorkami z rozpuszczonej czekolady.
Przechowywać w lodówce. Pyszne jeszcze tego samego dnia, i następnego...o ile przetrwa.
Smacznego.
niedziela, 17 kwietnia 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
piękne ciacho aż człowiek głodny się robi
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto, zaintrygowała mnie ta cynamonowa śmietana. Przepisuję przepis i zrobię może na majowy weekend :)
OdpowiedzUsuńwyglada pieknie,ciekawi mnie tylko czy biszkopt nie namoknie ta masa budyniowo jableczna,moze jednak lepiej wylac przestudzona???maja38.
OdpowiedzUsuńo rany!
OdpowiedzUsuńco za fantastyczny wypiek.
taki królewski, ponętny i smakowity!
Jabłka zdecydowanie wykładamy jeszcze ciepłe na zimny biszkopt. Wówczas ładnie się łączą w całość (przy krojeniu nie rozwarstwia się), a biszkopt nie namaka od niej. Masa jest gęsta.
OdpowiedzUsuńSuper, znam ten tort...regularnie robi go moja ciocia - jest orzeźwiający, lekki i przepyszny :)
OdpowiedzUsuńtylko śmietanowa warstwa jest bez cynamonu :)
Wygląda wspaniale! :)
cudny!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdzięki :) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńBardzo lubię torty ze smażonymi jabłkami. Są wtedy lekkie, smaczne i na pewno niemulące ;)
OdpowiedzUsuń