... muszę przyznać, że choć lubię bawić się kreacją tortów, to na co dzień dużo eksperymentuję ze zdrową kuchnią. Bez chemii, bez wzmacniaczy smaków. I zawsze mnie cieszy gdy ze spontanicznej mieszanki wyjdzie ciekawy bukiet smakowy :)
dziś polecam szybką zupę, na zielono! Delikatną w smaku, niewydziwioną ale smaczną i zdrową! Połączenie zupy krem z akcentującymi kawałkami cukinii i zielonego groszku.
Składniki na 3-4 porcje:
1 średnia cukinia
1 szklanka młodego groszku
2-3 średnie ziemniaczki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
trochę soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- kwaśna śmietanka do podania; można ją doprawić solą, cytryną i np. zieloną pietruszką
- albo ubita śmietana z cytryną
Przygotowanie:
odłożyć 3 łyżki groszku i kawałek cukini pokrojony w drobną kostkę.
Warzywa pokroić w niestaranną (dowolną) kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę z łyżką masła. Wrzucić warzywa i przesmażać mieszając.
Doprawić lekko pieprzem, solą i cukrem. Gdy na dnie zacznie się karmelizować cukier (dno powinno lekko zbrązowieć), zalać gorącą wodą - około 2-3 cm ponad poziom warzyw.
Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Zmiksować, dodać pozostały groszek i pokrojoną cukinię. gotować kolejne 5 minut.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.... natką pietruszki.
Smacznego...
sobota, 9 kwietnia 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kolejna zielona zupa, której z chęcią spróbuję..
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych zup.
OdpowiedzUsuńale dyniowa zupa curry przebija wszystko!
To serduszko ze smietany na pierwszym zdjeciu wyglada oblednie!
OdpowiedzUsuńpyszniutka zupka bagienna ;-)
OdpowiedzUsuń;-) Uwielbiamy całą rodzinką! Z tym, że tworzymy każdą osobno, albo cukiniowa, albo groszkowa. Mega - szybkie i smaczne!
OdpowiedzUsuńZdjęcie REWELKA ;-)
to było pyszne!!
OdpowiedzUsuń