sobota, 9 kwietnia 2011

Zielona zupa z cukinii i groszku

 ... muszę przyznać, że choć lubię bawić się kreacją tortów, to na co dzień dużo eksperymentuję ze zdrową kuchnią. Bez chemii, bez wzmacniaczy smaków. I zawsze mnie cieszy gdy ze spontanicznej mieszanki wyjdzie ciekawy bukiet smakowy :)

dziś polecam szybką zupę, na zielono! Delikatną w smaku, niewydziwioną ale smaczną i zdrową! Połączenie zupy krem z akcentującymi kawałkami cukinii i zielonego groszku.

Składniki na 3-4 porcje:
1 średnia cukinia
1 szklanka młodego groszku
2-3 średnie ziemniaczki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
trochę soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
- kwaśna śmietanka do podania; można ją doprawić solą, cytryną i np. zieloną pietruszką
- albo ubita śmietana z cytryną

Przygotowanie:
odłożyć 3 łyżki groszku i kawałek cukini pokrojony w drobną kostkę.

Warzywa pokroić w niestaranną (dowolną) kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę z łyżką masła. Wrzucić warzywa i przesmażać mieszając.
Doprawić lekko pieprzem, solą i cukrem. Gdy na dnie zacznie się karmelizować cukier (dno powinno lekko zbrązowieć), zalać gorącą wodą  - około 2-3 cm ponad poziom warzyw.
Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Zmiksować, dodać pozostały groszek i pokrojoną cukinię. gotować kolejne 5 minut.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.... natką pietruszki.

Smacznego...

6 komentarzy:

  1. kolejna zielona zupa, której z chęcią spróbuję..

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z moich ulubionych zup.
    ale dyniowa zupa curry przebija wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  3. To serduszko ze smietany na pierwszym zdjeciu wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszniutka zupka bagienna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ;-) Uwielbiamy całą rodzinką! Z tym, że tworzymy każdą osobno, albo cukiniowa, albo groszkowa. Mega - szybkie i smaczne!

    Zdjęcie REWELKA ;-)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails