poniedziałek, 2 maja 2011

Pizza włoska


z pizzą to jest tak, że najważniejsze jest ciasto.
Jedni lubią grubszą, inni cieńką, ale wszyscy chrupiącą!

I choć myślałam, że moja pizza jest już doskonała i ciasto lepsze niż z większości pizzeri, to małe zmiany w przepisie sprawiły, że jest jeszcze lepsza!

Doskonała!
A owe modyfikacje pochodzą prosto od naszych przyjaciół, w których płynie włoska krew.

Dodatki wybierajcie sami według upodobań. Ciasto gra główną rolę w tym przedstawieniu. Grubość, też pozostawiam gustom.

Z podziękowaniem dla familli Di Grillo ;)

Składniki na 3-4 średnie:
350 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1/2 łyżki cukru
6 łyżek oliwy z oliwek
300 g mąki pszennej (niski typ)
250 g mąki krupczatki (niski typ)

i koniecznie drobna kasza manna do podsypania ciasta przy formowaniu placków!
i to mnie urzekło smakowo :) nie pożałujecie, będzie bardziej chrupiąca.

Przygotowanie:
Mąki, sól, wsypać do miski, na wierzchu cukier. Wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą. Odstawić na kilka minut i wyrabiać elastyczne ciasto. Ja robię w całości zwykłym robotem kuchennym, bez bólu, uchwyty śruby. Na koniec dodaję oliwę.

Gotowe, w misce przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę do zimnego wyrastania.

Wyjąć, odrywając po kawałku, formować placki, podsypane kaszą, układać na blasze.

Dodatki.. zgodne z zamówieniem rodziny.
U mnie zawsze najpierw sos pomidorowy, potem ser mozarella,...itd.
Dodatkowo posypuję jeszcze z wierzchu oregano, bo lubię dużo :)

Pizza przed pieczeniem powinna chwilę odstać, lekko napuchnąć.
Ciasto może czekać, na pieczenie, w lodówce do 2 dni.

Pieczenie:
piekarnik bez termoobiegu na maxa; 230-240 stopni; na dolnej półce.
Piec do zrumienienia. Nie podam czasu, bo to kwestia piekarnika. Zauważycie moment gdy ślinka leci i pizza wygląda doskonale.
Piekę na "surowej" blasze z piekarnika. Bez papieru, smarowania, etc.  I wychodzi doskonała.

Polecam i smacznego!

8 komentarzy:

  1. domowa pizza jest zawsze taka najpyszniejsza!

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka ona cieniutka! idealna wręcz;) u mnie też wczoraj była pizza

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda...muszę spróbować z tą kaszką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. na widok drugiego zdjęcia aż mi się usta otworzyły :) zjadłabym taką pizzę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, to drugie zdjęcie przemawia do mnie w 100%
    Pizza musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mi zaburczało w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails