poniedziałek, 16 maja 2011
Tort Rafaello z nutą porzeczkową
dzisiaj tort w klasycznej kreacji
słodycz białej czekolady przełamana lekko kwaśnym smakiem czarnej porzeczki
i jak na Rafaello przystało, również z kokosem i migdałami..
Z rozpędu upiekłam dwa :)
Pamiętajcie, że torty najlepiej smakują następnego dnia; warto tort trzymać w lodówce w zamkniętym opakowaniu aby nie przechodził zapachem kiełbaski; trzymać w temperaturze pokojowej minimum 20-30 min przed podaniem.
Składniki na formę 22 cm (mała):
Biszkopt:
5 jaj
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru drobnego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
do nasączenia biszkoptu:
sok z cytryny + odrobina wody + łyżeczka cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
Krem kokosowy:
250 ml śmietany 36%
70 g białej czekolady
50 g wiórków kokosowych
2 listki żelatyny
dodatkowo ewentualnie 1łyżka cukru pudru (jeżeli lubicie słodsze)
kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki
"opakowanie tortu"
250 ml śmietany 36%
2 listki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo do dekoracji: uprażone płatki migdałów, wiórki kokosowe, wiórki z białej czekolady
Przygotowanie:
upiec biszkopt zgodnie z przepisem zamieszczonym tutaj
Przestudzony przekroić na 3 części.
Krem kokosowy:
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali) z 50 ml śmietany.
Żelatynę namoczyć, rozpuścić z 2-3 łyżki wody
Pozostałą śmietanę ubić na półsztywno, dodać rozpuszczoną czekoladę, wiórki kokosowe i żelatynę miksując krótko na wysokich obrotach. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, zapiąć metalową obręcz, nasączyć lekko kilkoma łyżkami wody z cytryną. Posmarować konfiturą, na do delikatnie połowę kremu kokosowego.
Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć, posmarować resztą kremu kokosowego.
Przykryć trzecim blatem biszkoptu, nasączyć lekko.
Wstawić do lodówki na kilka godzin (minimum.2-3 godziny).
Zdjąć obręcz z tortu.
Śmietanę na "opakowanie tortu" ubić z cukrem, na koniec dodając rozpuszczoną żelatynę.
Tort posmarować śmietaną z wierzchu oraz boki.
Ozdobić uprażonymi płatkami migdałów i/lub wiórkami kokosowymi oraz wiórkami z białej czekolady.
Schłodzić, podawać następnego dnia.
Powodzenia :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tak jak napisalas,klasyka..ale klasyka jest zawsze najlepsza:) moja mama i ciocia robia b.podobne torty..PPYYCCHHHAAA!!!
OdpowiedzUsuńsmacznydom, podobają mi się Twoje blogowe teksty ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwow, ale tort! Cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzepiekny, wyglada jak z dobrej cukierni!
OdpowiedzUsuńJaki równiusieńki! I taki piękny...
OdpowiedzUsuńbo z domowej cukierni, i takiej bez chemii
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło :)
piekny! cudny! pyyyszny!!!
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie! tym jednym mogłabyś się podzielić. :)
OdpowiedzUsuńjeszcze 2 kawałki są w lodówce, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńo ja... robi wrażenie... nie pogardziłabym kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńprzepiękny! a jak starannie wykończony!!!podziwiam
OdpowiedzUsuńmuszę się kiedyś pokusić bo uwielbiam kokos.
2 listki zelatyny ?... Czyli ile to łyzeczek ??
OdpowiedzUsuńja używam tylko w listkach
OdpowiedzUsuńmogę tylko podać, że 12 listków jest na 1 litr płynów
z a czego są te "bobki" na torcie? sama robiłaś czy gotowe kupiłaś?
OdpowiedzUsuńte "bobki" to bita śmietana :)
OdpowiedzUsuńpo prostu bita śmietana wyciśnięta z rękawa cukierniczego z okrągłym otworem
Cześć..uwielbiam pichcić przeróżne rzeczy..ale moje szczęscie do biszkoptów =0. Nigdy ale to nigdy mi nie wychidził..aż tu dzisiaj JEST?:)nie opada,,pulchny da sie przektoić na 3 części..super..bardzo więc chcialabym ci podziękować za ten przepis..udanych wypieków:) Natalia
OdpowiedzUsuńcieszę się :) i gratuluję udanego wypieku :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za wspaniały przepis! Tort jest super smaczny, może mój nie był tak ładny jak na zdjęciu ale smak.... :) Polecam!!
OdpowiedzUsuńPiotr