poniedziałek, 16 maja 2011

Tort Rafaello z nutą porzeczkową



dzisiaj tort w klasycznej kreacji


słodycz białej czekolady przełamana lekko kwaśnym smakiem czarnej porzeczki
i jak na Rafaello przystało, również z kokosem i migdałami..


Z rozpędu upiekłam dwa :)

 
Pamiętajcie, że torty najlepiej smakują następnego dnia; warto tort trzymać w lodówce w zamkniętym opakowaniu aby nie przechodził zapachem kiełbaski; trzymać w temperaturze pokojowej minimum 20-30 min przed podaniem.


Składniki na formę 22 cm (mała):


Biszkopt:
5 jaj
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru drobnego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)


do nasączenia biszkoptu:
sok z cytryny + odrobina wody + łyżeczka cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)


Krem kokosowy:
250 ml śmietany 36%
70 g białej czekolady
50 g wiórków kokosowych
2 listki żelatyny
dodatkowo ewentualnie 1łyżka cukru pudru (jeżeli lubicie słodsze)

kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki


"opakowanie tortu"
250 ml śmietany 36%
2 listki żelatyny
3 łyżki cukru pudru


dodatkowo do dekoracji: uprażone płatki migdałów, wiórki kokosowe, wiórki z białej czekolady


Przygotowanie:
upiec biszkopt zgodnie z przepisem zamieszczonym tutaj
Przestudzony przekroić na 3 części.


Krem kokosowy:
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali) z 50 ml śmietany.
Żelatynę namoczyć, rozpuścić z 2-3 łyżki wody
Pozostałą śmietanę ubić na półsztywno, dodać rozpuszczoną czekoladę, wiórki kokosowe i żelatynę miksując krótko na wysokich obrotach. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, zapiąć metalową obręcz, nasączyć lekko kilkoma łyżkami wody z cytryną. Posmarować konfiturą, na do delikatnie połowę kremu kokosowego.
Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć, posmarować resztą kremu kokosowego.
Przykryć trzecim blatem biszkoptu, nasączyć lekko.

Wstawić do lodówki na kilka godzin (minimum.2-3 godziny).
Zdjąć obręcz z tortu.

Śmietanę na "opakowanie tortu" ubić z cukrem, na koniec dodając rozpuszczoną żelatynę.

Tort posmarować śmietaną z wierzchu oraz boki.

Ozdobić uprażonymi płatkami migdałów i/lub wiórkami kokosowymi oraz wiórkami z białej czekolady.

Schłodzić, podawać następnego dnia.
Powodzenia :)



18 komentarzy:

  1. tak jak napisalas,klasyka..ale klasyka jest zawsze najlepsza:) moja mama i ciocia robia b.podobne torty..PPYYCCHHHAAA!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznydom, podobają mi się Twoje blogowe teksty ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, ale tort! Cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiekny, wyglada jak z dobrej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki równiusieńki! I taki piękny...

    OdpowiedzUsuń
  6. bo z domowej cukierni, i takiej bez chemii
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piekny! cudny! pyyyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda fantastycznie! tym jednym mogłabyś się podzielić. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jeszcze 2 kawałki są w lodówce, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o ja... robi wrażenie... nie pogardziłabym kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. przepiękny! a jak starannie wykończony!!!podziwiam
    muszę się kiedyś pokusić bo uwielbiam kokos.

    OdpowiedzUsuń
  12. 2 listki zelatyny ?... Czyli ile to łyzeczek ??

    OdpowiedzUsuń
  13. ja używam tylko w listkach
    mogę tylko podać, że 12 listków jest na 1 litr płynów

    OdpowiedzUsuń
  14. z a czego są te "bobki" na torcie? sama robiłaś czy gotowe kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  15. te "bobki" to bita śmietana :)
    po prostu bita śmietana wyciśnięta z rękawa cukierniczego z okrągłym otworem

    OdpowiedzUsuń
  16. Cześć..uwielbiam pichcić przeróżne rzeczy..ale moje szczęscie do biszkoptów =0. Nigdy ale to nigdy mi nie wychidził..aż tu dzisiaj JEST?:)nie opada,,pulchny da sie przektoić na 3 części..super..bardzo więc chcialabym ci podziękować za ten przepis..udanych wypieków:) Natalia

    OdpowiedzUsuń
  17. cieszę się :) i gratuluję udanego wypieku :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzięki za wspaniały przepis! Tort jest super smaczny, może mój nie był tak ładny jak na zdjęciu ale smak.... :) Polecam!!
    Piotr

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails