poniedziałek, 26 marca 2012

Chili con carne

...no to wracamy do gotowania... na ostro!!
chili con carne (mięso z chili) prosto z kuchni meksykańskiej; moim zdaniem doskonałe.
Koniecznie mocno przyprawione kuminem ( nie mylić z kminkiem!) 
Polecam na szybki, aromatyczny i rozgrzewający obiad.




Składniki na 4-5 porcji:


500 g mielonej lub siekanej wołowiny
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
6-7 suszonych pomidorów (takie marynowane w oliwie, w słoiku)
1 duża, czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli "Kidney" (odsączonej z zalewy)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżeczki mielonego kuminu
ostre chili (jak dotępna to świeża, drobno posiekana)
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz cayenne do smaku


i absolutnie żadnych kostek rosołowych, i innych chemicznych przypraw!


Przygotowanie
rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, przyprawy.
Następnie mięso i wszystko razem przesmażyć.
Dodać posiekane pomidory z zalewą i 1/2 szklanki wody. Poddusić o.k. 10 minut.


W międzyczasie pokroić w kostkę paprykę i trochę drobniej, suszone pomidory.
Dodać do potrawy i poddusić na małym ogniu tak aby papryka trochę zmiękła, ale nie rozciapała się ;)
na koniec przyprawiamy, nie żałujemy kuminu! jest super.


Jeżeli mamy czas i chcemy wydobyć więcej głębi smaku, to odstawiamy garnek w chłodniejsze miejsce na co najmniej kilkanaście minut lub dużo dłużej.


Przed podaniem (można od razu wymieszać z fasolą i odstawić), dodajemy odsączoną fasolę i ponownie potrawę podgrzewamy.


Dzięki tej kolejności wszystkie składniki mają odpowiednią konsystencję.


Podawać z ryżem, tortillą, lub na co macie ochotę.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails