szybkie, niezawodne ciasto,
klasyk z Austrii,
pod względem popularności zaraz za tortem Sacher,
i po wszystkich wyszukanych eksperymentach kulinarnych... zawsze do niego wracamy i niezmiennie nam smakuje :)
Jak smakuje? jak dobre ciasto z morelami
możecie oczywiście próbować z innymi owocami
też smaczne, ale... morele mają jednak to "coś"
słodycz z lekko kwaśną nutą
polecam :)
Składniki na formę 25x30 cm:
4 jajka
200 g masła
200 g cukru (drobnego do wypieków)
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej (lub po prostu tylko 200 g mąki pszennej)
skórka z połowy cytryny (drobno starta, tylko z żółtej części)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
wanilia lub cukier waniliowy
no i oczywiście morele!... około 0,5 kg - 0,7 kg
Przygotowanie:
Najlepiej wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny na puch (tzn. miksować do białości).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli i sokiem z cytryny.
Do utartego masła dodać kolejno żółtka dalej miksując.
Na koniec mąkę, krótko. Wyłączyć i jak w przypadku biszkoptu całość połączyć delikatnie z ubitymi białkami.
Formę wysmarować masłem, można oprószyć mąką.
Na cieście układać połówki moreli, rozcięciem do góry.
Piec do suchego patyczka.
Temperatura 160 stopni - ok.45 minut.
Smacznego :)
niedziela, 29 lipca 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam moreli;) Teraz takie ciasto na pewno by mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam te doskonałe ciasto, wersję kupioną w Salzburgu i się zastanawiałam, czy znajdę przepis gdzieś na polskiej stronie. :) I voila, jest! A ciasto przepyszne. :)
OdpowiedzUsuńno proszę, miło :) i pozdrawiam również ze słonecznej Austrii
Usuńto ciasto to po prostu klasyk :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń