niedziela, 5 sierpnia 2012
Sachertorte a'la tortenstube.at
Tort Sachera, w mojej kreacji :)
Słynny tort z historią, prosto z Austrii.
Tutaj znajdziecie więcej o Hotelu Sacher i torcie, a ja dzielę się dzisiaj z wami moim przepisem, który skromnie mówiąc ... jest doskonały :)
Pozdrawiam z Wiednia :)
i zapraszam na stronę www.tortenstube.at oraz na Facebook , gdzie znajdziecie galerię zdjęć moich tortów.
A.
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
7 jaj
140 g mąki pszennej
230 g cukru (drobnego)
120 g czekolady (najlepiej 70% cacao)
120 g masła
odrobina otartej skórki z bio cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
duży słoik konfitury morelowej
polewa:
100 g czekolady (60-70% cacao)
100 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
Formę wysmarować masłem, na dno wyłożyć papier do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
Ciasto:
czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej lub w mikrofalówce ( na minimalnej mocy - nie przegrzać!)
Miękkie masło ubijać z 2/3 cukru, wanilią, skórką z cytryny... na puch.
Mąkę wymieszać z proszkiem.
Białka osobno ubić ze szczyptą soli, na koniec ubijania dodać resztę cukru.
Do ubitego masła dodawać kolejno żółtka.
Dodać mąkę; krótko, do połączenia składników.
Dodać rozpuszczoną czekoladę (nie gorącą!), lekko połączyć.
Ubite białka połączyć delikatnie z masą szpatułką.
Piec do "suchego patyczka", ok. 45-50 min, w temp. 165-170 stopni C.
Ostudzić w formie.
Przeciąć raz i przełożyć konfiturą morelową.
Cienką warstwą konfitury posmarować również boki i wierzch ciasta.
Polewa
Czekoladę rozpuścić, połączyć mieszając łyżką ze śmietaną kremówką.
Posmarować ciasto.
Podawać z ubitą śmietaną BEZ CUKRU.
Smacznego :)
TIP:
*jeżeli polewa zacznie za szybko gęstnieć można ją krótko podgrzać w mikrofalówce na minimalnej mocy.
* aby polewa ładnie się rozsmarowywała, nie powinna być zbyt ciepła; ciepła szybko spływa, zimna robi się zbyt gęsta.
miłej zabawy w kuchni :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękna czekoladowa róża!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ręcznie zrobiona
OdpowiedzUsuńkuchenne arcydzielo! :-)
OdpowiedzUsuńPięknie przyozdobiony. W ogóle - niesamowity!!
OdpowiedzUsuń