niedziela, 5 sierpnia 2012

Sachertorte a'la tortenstube.at




Tort Sachera, w mojej kreacji :)
Słynny tort z historią, prosto z Austrii. 
Tutaj znajdziecie więcej o Hotelu Sacher i torcie, a ja dzielę się dzisiaj z wami moim przepisem, który skromnie mówiąc ... jest doskonały :)

Pozdrawiam z Wiednia :)
i zapraszam na stronę www.tortenstube.at oraz na Facebook , gdzie znajdziecie galerię zdjęć moich tortów.
A.



Składniki na formę o średnicy 26 cm:
7 jaj
140 g mąki pszennej
230 g cukru (drobnego)
120 g czekolady (najlepiej 70% cacao)
120 g masła
odrobina otartej skórki z bio cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
duży słoik konfitury morelowej

polewa:
100 g czekolady (60-70% cacao)
100 g śmietany kremówki

Przygotowanie:
Formę wysmarować masłem, na dno wyłożyć papier do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni.

Ciasto:
czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej lub w mikrofalówce ( na minimalnej mocy - nie przegrzać!)
Miękkie masło ubijać z 2/3 cukru, wanilią, skórką z cytryny... na puch.

Mąkę wymieszać z proszkiem.
Białka osobno ubić ze szczyptą soli, na koniec ubijania dodać resztę cukru.

Do ubitego masła dodawać kolejno żółtka.

Dodać mąkę; krótko, do połączenia składników.
Dodać rozpuszczoną czekoladę (nie gorącą!), lekko połączyć.

Ubite białka połączyć delikatnie z masą szpatułką.

Piec do "suchego patyczka", ok. 45-50 min, w temp. 165-170 stopni C.

Ostudzić w formie.

Przeciąć raz i przełożyć konfiturą morelową.
Cienką warstwą konfitury posmarować również boki i wierzch ciasta.

Polewa
Czekoladę rozpuścić, połączyć mieszając łyżką ze śmietaną kremówką.
Posmarować ciasto. 

Podawać z ubitą śmietaną BEZ CUKRU.
Smacznego :)

TIP:
*jeżeli polewa zacznie za szybko gęstnieć można ją krótko podgrzać w mikrofalówce na minimalnej mocy.
* aby polewa ładnie się rozsmarowywała, nie powinna być zbyt ciepła; ciepła szybko spływa, zimna robi się zbyt gęsta. 


miłej zabawy w kuchni :)



4 komentarze:

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails