czwartek, 16 sierpnia 2012

Sernik doskonały

... doskonały! Lekki, puszysty, rozpływający się w ustach :)


Propozycja podania:
* z ciepłym sosem truskawkowym
* ze świeżymi malinami i bazylią
* ze świeżymi truskawkami
* z ciepłym sosem czekoladowym





Składniki na formę tortową, 22 cm:
0,5 kg twarogu (mielony, w kubkach, u mnie 20% tłuszczu)
200 g cukru
120 g masła
5 jaj
3 łyżki kaszy manny
18-20g budyniu waniliowego (lub śmietankowy) - bez cukru
130 ml śmietany kremówki - ubitej

Przygotowanie:
składniki w temperaturze pokojowej;
blaszka wysmarowana;

- masło ubijać z cukrem mikserem na wysokich obrotach, dodawać kolejno żółtka, ubić na puch
- osobno ubić białka ze szczyptą soli
- osobno ubić śmietanę
- do puszystej masy dodawać twaróg cały czas miksując
- na koniec dodać budyń i kaszę mannę
- delikatnie połączyć całość z ubitymi białkami i bitą śmietaną
- wstawić do nagrzanego piekarnika (160 stopni) z naczyniem z wodą 
- po 10 minutach wyjąć na krótko, wstawić ponownie i piec kolejne 50 minut w temperaturze 140 stopni C
- po upieczeniu wolno schładzać, to nie opadnie i będzie ładny równy, niepopękany
- schłodzić przez noc w lodówce, podawać z sosem truskawkowym
-pycha!

24 komentarze:

  1. Wierzę, że jest doskonały. Wygląda oszałamiająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. to będzie chyba mój ideał! wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! I jeszcze ten mus truskawowy!
    Piękny!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki pieczone, Twój wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. mnie tez sie bardzo podoba, koniecznie musze sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  6. "wstawić do nagrzanego piekarnika (160 stopni) z naczyniem z wodą "
    co oznacza wstawienie naczynia z woda?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeżeli smakuje tak jak wygląda to rzeczywiście musi być doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. "wstawienie z naczyniem z wodą" - oznacza jakąś np. blaszkę z wodą obok lub pod formą z ciastem. Woda będzie parować, dzięki czemu ciasto nie pęka i ładnie i równo się upiecze. Takie pieczenie z parą.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko zakupione, jutro będę piekła. Ale jak mi nie wyjdzie taki jak na zdjęciu... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Magda, trzymam kciuki :) pamiętaj, temperatura pokojowa składników, niska temperatura pieczenia i wolne studzenie. Musi się udać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siedzi w lodówce. Najważniejsze, że opadł lekko i równomiernie, bo zazwyczaj każdy sernik opadał drastycznie i jak mu się chciało, przy brzegach nie, środkiem owszem. W tortach jestem specjalistka, ale serniki to każdorazowa porażka. Faktycznie nie popękał! Jutro rozkroję, to mam nadzieję się pochwalę :)

      Usuń
    2. Melduję się. No więc odzyskałam wiarę w siebie, jeszcze będą ze mnie ludzie. Przepis idealny, mój wygląda identycznie jak Twój i potwierdzam, że to najlepszy sernik świata jaki kiedykolwiek jadłam i piekłam. Wszystkie poprzednie przepisy wyrzucam z pamięci i od dzisiaj tylko ten. Za kilka dni wrzucę zdjęcia do siebie na bloga. Niestety będę musiała pokazać jego czarną stronę - kalorie :( ale i tak go wstawię mimo tych pokaźnych cyferek :) Dziękuję :)

      Usuń
  11. na Twoim talerzyku naprawdę wygląda doskonale

    OdpowiedzUsuń
  12. dziękuję :) tylko już nie na talerzyku... nie został ani okruszek, pomimo, że mój mąż twierdzi, że nie lubi serników

    OdpowiedzUsuń
  13. Magda, gratuluję :) i czekam na zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są zdjęcia :) zapomniałam rano zameldować :)

      Usuń
  14. Witam mam pytanie o budyń pół opakowania czyli są różne pojemności. Z gory dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam ponownie, dziękuje za ekspresową odpowiedz, mam jeszcze jedno pytanie jeśli zakupiony ser u mnie Piątnica ma napis nie wymaga dodatku masła to jak Pani sądzi dodawać dodatkowo masło czy nie czy zwiększyć ilość sera?. Pozdrawiam serdecznie:).

    OdpowiedzUsuń
  16. hmm... nie mam doświadczenia z tym serem. Mój ma 20% tłuszczu, zwykły twaróg mielony bez dodatków, Jeżeli Piątnica ma w granicach 20-25% to bym z masła nie rezygnowała. Jeżeli więcej niż 30% to można pokusić się o zmniejszenie ilości masła o 1/2.

    OdpowiedzUsuń
  17. ok pięknie dziękuje za informację i dam znać jak go upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy mogłaby Pani podać mi nazwę twarogu który Pani używa?.

    OdpowiedzUsuń
  19. Speisetopfen (20% fett)
    mieszkam w Austrii ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. w Polsce użyłabym pewnie również z Piątnicy, po prostu twaróg mielony z przybliżoną zawartością tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails