W jednej z nich urzekło mnie ciasto z gruszkami. Idealne na porę roku. Proste, szybkie...
takie, nieskomplikowane ciacho z gruszkami.
Składniki (forma 26 cm):
200 g masło
150 g cukru
4 jaja
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny (tylko żółta część)
5-6 gruszek
opcjonalnie, do dekoracji: orzechy włoskie w karmelu
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzać do 175 stopni, formę wysmarować masłem.
- masło, cukier, skórkę z cytryny utrzeć na puch
- dodawać po jednym jajku i ucierać
- do masy dodać mąkę (obie) wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne
- połowę ciasta wlać do formy, ułożyć na nim połowę gruszek; przykryć resztą ciasta i ponownie ułożyć gruszki
- piec 45-50 min
- wyjąć z formy, ostudzić
- udekorować orzechami w karmelu, posypać cukrem
propozycja podania: z bitą śmietana
pięknie wygląda, chyba jest bardzo delikatne?
OdpowiedzUsuńdziękuję :) co do smaku, to raczej klasyczno-babkowe
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu przygotowywałam bardzo podobne z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńZa parę dni znowu robiłam to samo, bo jest pyszne, łatwe i szybkie;)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
http://blog-babeczka.blogspot.com/