wtorek, 23 października 2012

Kaiserschmarren - omlet cesarski

...podano dzisiaj na desero-kolację :)
Pycha!
Czyli, pozdrawiamy z kuchni Austriackiej. Specjał podawany tradycyjnie z musem jabłkowym lub zasmażanymi śliwkami. 
Delikatny omlet biszkoptowy podany w formie cesarskiej ;)

Polecam, i dla Was przepis przetestowany, sprawdzony, najlepszy! z mojej ulubionej "deserowej"książki: " Süsses aus dem Sacher".

Składniki na 2 porcje:
3 jajka
70 g mąki pszennej
175 ml mleka
1 łyżka rumu
1 łyżka cukru waniliowego ( u mnie ekstrakt waniliowy)
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

opcjonalnie: rodzynki ;)
propozycja podania: posypane cukrem pudrem i z musem jabłkowym


Przygotowanie:

  • białka, sok z cytryny, sól - ubić na sztywną pianę (np. trzepaczka rózgową)
  • żółtka, mleko, rum, wanilia, mąkę - rozbełtać (cudne słowo :)) 
  • obie masy delikatnie połączyć
wykonanie:
1. metoda z piekarnikiem 
  • rozgrzać piekarnik do 180 stopni (góra, dół)
  • na patelni, którą można włożyć do piekarnika, rozgrzać łyżkę masła
  • masę wylać na patelnię, krótko podgrzać na średnim ogniu (tak aby się lekko na bokach ścięła)
  • wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika, piec 10 min., do lekkiego zrumienienia
  • wyjąć, łyżką powycinać "kluseczki" ;)
  • posypać cukrem (najlepiej trzcinowym), lekko, krótko przesmażyć
  • podawać ciepłe :), posypane cukrem pudrem
2. metoda bez piekarnika (trudniejsza pod względem "nieprzypalania" ;)
  • na patelni rozgrzać łyżkę masła 
  • wylać masę
  • na małym! ogniu smażyć aż masa się ładnie zetnie
  • można przykryć pokrywką, jeżeli takową mamy
  • jeżeli się uda, to przekroić na 4 i każdy kawałek odwrócić aby lekko zrumienić drugą stronę
  • dalej..jak wyżej, łyżką podzielić na małe kawałki, posypać lekko cukrem, krótko przesmażyć i podawać ciepłe
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails