Pycha!
Czyli, pozdrawiamy z kuchni Austriackiej. Specjał podawany tradycyjnie z musem jabłkowym lub zasmażanymi śliwkami.
Delikatny omlet biszkoptowy podany w formie cesarskiej ;)
Polecam, i dla Was przepis przetestowany, sprawdzony, najlepszy! z mojej ulubionej "deserowej"książki: " Süsses aus dem Sacher".
Składniki na 2 porcje:
3 jajka
70 g mąki pszennej
175 ml mleka
1 łyżka rumu
1 łyżka cukru waniliowego ( u mnie ekstrakt waniliowy)
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
opcjonalnie: rodzynki ;)
propozycja podania: posypane cukrem pudrem i z musem jabłkowym
Przygotowanie:
- białka, sok z cytryny, sól - ubić na sztywną pianę (np. trzepaczka rózgową)
- żółtka, mleko, rum, wanilia, mąkę - rozbełtać (cudne słowo :))
- obie masy delikatnie połączyć
wykonanie:
1. metoda z piekarnikiem
- rozgrzać piekarnik do 180 stopni (góra, dół)
- na patelni, którą można włożyć do piekarnika, rozgrzać łyżkę masła
- masę wylać na patelnię, krótko podgrzać na średnim ogniu (tak aby się lekko na bokach ścięła)
- wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika, piec 10 min., do lekkiego zrumienienia
- wyjąć, łyżką powycinać "kluseczki" ;)
- posypać cukrem (najlepiej trzcinowym), lekko, krótko przesmażyć
- podawać ciepłe :), posypane cukrem pudrem
2. metoda bez piekarnika (trudniejsza pod względem "nieprzypalania" ;)
- na patelni rozgrzać łyżkę masła
- wylać masę
- na małym! ogniu smażyć aż masa się ładnie zetnie
- można przykryć pokrywką, jeżeli takową mamy
- jeżeli się uda, to przekroić na 4 i każdy kawałek odwrócić aby lekko zrumienić drugą stronę
- dalej..jak wyżej, łyżką podzielić na małe kawałki, posypać lekko cukrem, krótko przesmażyć i podawać ciepłe
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
masz pytanie?