ciasto czekoladowe w czekoladowym ciastku i do tego z gruszką o smaku wina.
Inspiracja z lokalnej gazetki, modyfikacja a'la Passion. Sporo pracy, efekt ciekawy.
Dobre, ale... tylko jak macie ochotę na dużo czekolady + czas na eksperymenty.
Generalnie najpierw pieczemy formę z ciastka, potem wlewamy ciasto czekoladowe i zatapiamy w nim podgotowane w winie gruszki, i pieczemy.
Pomysł mnie zainspirował, więc się nim z Wami dzielę :) Pozdrawiam ciepło.
Składniki i przygotowanie (blacha keksówka):
winne gruszki:
2-3 gruszki
300 ml białego wina
300 ml wody
sok z połowy cytryny
50 g cukru
- zagotować wodę z winem, cukrem i sokiem z cytryny
- gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne
- gruszki zagotować w przygotowanym winie i odstawić do wystudzenia
ciasto kruche
150 g mąki pszennej
80 g miękkiego masła
40 g cukru
1 jajko
2 łyżki kakao
szczypta proszku do pieczenia
- ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto
- rozwałkować i wylepić foremkę posmarowaną wcześniej masłem
- ciasto można obciążyć fasolą, lub innymi ziarnami
- piec w temp. 180 stopni ok. 20 minut
ciasto czekoladowe
2 jajka
70 g masła
60 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
80 g czekolady (70 % cacao)
25 g mąki
szczypta soli
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali
- masło utrzeć z cukrem i cynamonem
- dodawać kolejno żółtka ubijając
- na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i mąkę - krótko miksować!
- osobno ubić białka ze szczyptą soli
- połączyć delikatnie wszystkie składniki
- rozprowadzić na upieczonej formie z ciastka
- ułożyć na wierzchu gruszki
- piec do suchego patyczka w temp. 180 stopni (30-40 min)
posypać posiekanymi pistacjami i cukrem pudrem
można podać z ubitą śmietaną (bez cukru!)
no ciekawa jestem, jak Wam będzie smakować ;)
pps. zrobiłam cudne zdjecia ciasta w całości, zaraz po upieczeniu... i niechcąco skasowałam czyszcząc kartę. eeh.. ostatni kawałek dla Was
lubimy takie jesienne klimaty, oj bardzo
OdpowiedzUsuń