... ciastkowe experymenty czas zacząć!
czyli smaczne próby przedświąteczne :)
ciacha są PYSZNE! a ja wcale nie przepadam za ciastkami
więc polecam do świątecznej kawy
Składniki na 2 blachy, ok. 30 szt.
ciasto:
200 g miękkiego masła
180 g cukru trzcinowego
2 jajka
cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy)
szczypta soli
320 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo: 100 g orzechów laskowych - grubo siekanych
do dekoracji, ok. 20 g gorzkiej czekolady
Toffi:
80 g cukru trzcinowego
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. orzechy grubo posiekać; blachy wyłożyć pergaminem; piekarnik nagrzać do 180 stopni C
2. ciasto: masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach z cukrem, wanilią i szczyptą soli.
Dodać kolejno jajka, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić gładkie ciasto
3. łyżeczką do herbaty porcjować kuleczki, wielkości orzecha włoskiego, mokrymi dłońmi uformować kulki
4. kulki ciasta lekko przygnieść w miseczce z orzechami, tak aby się przykleiły i układać na blasze w odstępach ok. 2 cm; w każdym ciachu zrobić małe wgłębienie na toffi
5. piec na rumiany kolor, ok. 13 min
6. toffi: śmietankę zagotować z cukrem i masłem; mieszając gotować aż lekko zgęstnieje (zrobić próbę, odrobinę wylać na zimny talerzyk i sprawdzić czy tężeje)
7. gotową masą toffi, gdy będzie lekko przestudzona (lekko gęsta), wypełnić wgłębienia ciastka. Dodatkowo udekorować malując czekoladowe paski (rozpuszczoną czekoladą)
Smacznego!
środa, 12 grudnia 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i są pyszne
OdpowiedzUsuńZaraz mi na myśl przyszły te kupne karmelki 'toffiefee' - Twoje ciasteczka coś właśnie w ten deseń ;]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
N.
jak dla mnie są dużo lepsze niż toffiefee :) piękne!!
OdpowiedzUsuńpiękności
OdpowiedzUsuńMam gdzieś nawet wydrukowany przepis na takie ciasteczka, kusisz nimi okropnie! muszę je koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglądają! Ciekawy pomysł z tym obtaczaniem w orzechach. :)
OdpowiedzUsuńostatnie ciacho zjedzone :) można je przygotować tydzień przed świętami, ale należy ukryć przed domownikami gdyby były w planie świątecznym!
OdpowiedzUsuń