Tradycyjny tort Schwarzwald na czekoladowym biszkopcie, przekładany bitą śmietaną i wiśniami.
Radość dla podniebienia.
bez żelatyny!
Składniki na czekoladowy biszkopt:
• 150 g gorzkiej czekolady 50-70% cacao, roztopionej w kąpieli wodnej
• 150 g mąki pszennej
• 150 g cukru
• 6 jajek
• 150 g miękkiego masła
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
Do przełożenia tortu:
• 750-1000 ml śmietany kremówki 30%
• 500-700g wiśni mrożonych lub z kompotu, zalewy, itp.
• opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy do śmietany oraz wiśniówka do nasączenia.
Przygotowanie:
Miękkie masło zmiksować z płynną czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Miksować na gładką masę.
Oddzielić żółtka od białek. Do masy z masła i czekolady powoli dodawać do po jednym żółtku, następnie dodawać pomału cukier cały czas miksując. Wymieszać mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia.
Dodawać do masy.
Osobno ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.
Delikatnie połączyć ubite białka z gęstą czekoladową masą, najlepiej przy użyciu silikonowej łyżki (lub innego mieszadła).
Ciasto przelać do wyłożonej papierem (tylko na dnie) tortownicy o średnicy 24 cm.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut; piekarnik z termoobiegiem temperatura ok.160ºC
Biszkopty nasączać wiśniówką lub sokiem wiśniowym.
Przekładać wiśniami* i bitą śmietaną. Dla trwałości śmietany można dodać 1 listek żelatyny na 250ml śmietany
Dekorować bitą śmietaną, wisienkami i gorzką czekoladą.
Przechowywać w lodówce.
*wiśnie (szczególnie te z kompotu) można wymieszać z 2-3 łyżkami podgrzanej konfitury wiśniowej z odrobiną soku z cytryny. Nabiorą pysznego smaku i aromatu. Układać bezpośrednio na biszkopcie, następnie bita śmietana i kolejna warstwa biszkoptu.
Przepyszny, smacznego :)
Suuuuuper
OdpowiedzUsuńjak czytam te wszystkie przepisy na desery to rozpływam się w samym wyobrażeniu o tych rozkoszach słodkości...
OdpowiedzUsuńw ogóle muszę powiedzieć, że zdjęcią sa piękne i jestem pełna podziwu do tego, jak każde z tych dań rewelacyjnie wygląda:-)
gratuluję!
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCzy śmietankę 30% należy posłodzić??
OdpowiedzUsuńw tym torcie słodzę, lekko, 2 łyżki cukru pudru na 250 ml śmietany. Ale polecam też spróbować tort z warstwą śmietany bez cukru. Jak kto lubi :) , ja lubię czasem łamanie smaków. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa