poniedziałek, 11 stycznia 2010

Papryka Faszerowana

...jedno z ulubionych dań mojej rodzinki :)
Kolorowe papryki wypełnione farszem mięsnym w aromatycznym sosie pomidorowym




bez wzmacniaczy smaku!





Składniki na 6 porcji:
6 świeżych, kolorowych papryk
500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowe)
125 g ryżu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki świeżo mielonego chilli
2 spore łyżki majeranku

poza tym:
sos pomidorowy w stylu włoskim z tego przepisu :)

Przygotowanie:
Zaczynamy od gotowania ryżu w osolonej wodzie na lekko twardy (3/4 zalecanego czasu z opakowania).
Po ugotowaniu, ryż przestudzić.

Farsz do nadziewania papryk. W misce wymieszać dokładnie razem (najwygodniej ręką ;) składniki:
mięso mielone, ugotowany ryż, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, chilli, majeran.
Przygotować papryki. Ostrym nożem odciąć główki papryk i usunąć dokładnie gniazda nasienne ze środka. Łyżką nakładać do środka przygotowany farsz, ugniatając lekko. Papryki przykryć "czapeczkami" i spiąć wykałaczkami aby nie rozpadały się w razie przewrócenia ;)

Przygotowane papryki ułożyć w głębokiej patelni z pokrywką*. Sprawdzić wcześniej czy się zmieszczą. Ważne aby były przykryte szczelnie pokrywką, aby mogły gotować się w "łaźni parowej".

Papryki zalać, do 1/3 wysokości, przygotowanym sosem pomidorowym wg tego przepisu.
Gotować na małym ogniu przez około 1h20

*Można również zapiekać papryki w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Również zalane sosem. Temp. ok. 150-160, przez ok. 1,5 h

Podawać z purre ziemniaczanym posypanym pietruszką i pomidorkami koktailowymi z gałązką do dekoracji.



2 komentarze:

  1. przepis super, szkoda, że z mięsem..

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja uwielbiam również takie papryczki gołąbkowe, dużo ciekawszy smak, niż tradycyjne gołąbki w kapuście..

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails