poniedziałek, 11 stycznia 2010

Sos Pomidorowy

Sos pomidorowy w stylu włoskim.  Mój ulubiony. Bardzo aromatyczny, intensywny pomidorowy smak z dużą ilością ziół. W ramach zdrowego i smacznego jedzenia nie zawiera zbędnych wzmacniaczy smaku, kostek rosołowych, vegety, etc.
Smaczny i lekki.





Składniki:
4-5 świeżych dojrzałych pomidorów lub 1 puszka całych pomidorów
1 duża cebula
1 główka czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 -4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki czubate bazylii suszonej
1 łyżka oregano
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnach
3 liście laurowe
sól morska wg uznania
sporo świeżo mielonego pieprzu
świeżo mielone chilli
500 ml wody

Przygotowanie:
Przygotować pomidory; bez skórki i pokrojone w sporą kostkę. Posiekać drobno cebulkę; osobno posiekać czosnek.

W głębokiej patelni, rondelku, rozgrzać ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodać posiekaną cebulkę, delikatnie zeszklić, następnie dodać posiekany czosnek. Mieszając, po minucie, dodać wszystkie zioła i po chwili pokrojone pomidory bez skórki. Wszystko przesmażyć. Gotując wlać około pół litra wody, gotować 3-4 minuty. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy dla uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić do smaku solą , pieprzem i chilli. Podgotować na małym ogniu 3-5 minut. Gotowe!

Jeżeli lubisz sos bardziej kremowej konsystencji, wystarczy na koniec zmiksować blenderem.

Polecam do gołąbków, papryki faszerowanej,..

1 komentarz:

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails