czwartek, 25 lutego 2010
pieczone ziemniaczki pachnące ziołami
Świeże gałązki rozmarynu wrzucone do piekarnika natychmiast wypełniają cały dom przyjemnym i intensywnym aromatem. Zapach pieczonych ziemniaczków z rozmarynem mocno pobudza apetyt. Są doskonałe zarówno jako dodatek do dań mięsnych lub twarożku z ziołami, a nawet solo..
Składniki:
ziemniaczki
olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
sól morska (najlepiej gruboziarnista)
czosnek
gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
ziemniaki umyć dokładnie i przekroić na pół. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę wyłożyć pergaminem.
Każdą połówkę ziemniaczka zamoczyć w miseczce z oliwą, ułożyć na blasze na gałązkach rozmarynu i dużych kawałkach czosnku. Posypać grubą solą.
Piec, odwracając kilka razy, na rumiano.
Średnie ziemniaczki potrzebują około 40 minut.
Nadają się zarówno małe, młode ziemniaczki (można użyć w całości) lub większe. Należy wówczas dostosować czas pieczenia do wielkości ziemniaka.
Można przygotować wcześniej i dać im "przejść" aromatem, później piec przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł!
uwielbiamy pieczone ziemniaki, ale wedle tego przepisu będziemy smakować po raz pierwszy
*
Polecam z twarożkiem z rzodkiewką, ogórkiem i zieloną pietruszką. I zimnym masłem ziołowym. Będzie wiosenne smakowało :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńczasem warto wrócić, żeby się w nowym rozsmakować,
dziękuję!