czwartek, 25 lutego 2010

pieczone ziemniaczki pachnące ziołami


Świeże gałązki rozmarynu wrzucone do piekarnika natychmiast wypełniają cały dom przyjemnym i intensywnym aromatem. Zapach pieczonych ziemniaczków z rozmarynem mocno pobudza apetyt. Są doskonałe zarówno jako dodatek do dań mięsnych lub twarożku z ziołami, a nawet solo..




Składniki:
ziemniaczki
olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
sól morska (najlepiej gruboziarnista)
czosnek
gałązki rozmarynu




Przygotowanie:
ziemniaki umyć dokładnie i przekroić na pół. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę wyłożyć pergaminem.
Każdą połówkę ziemniaczka zamoczyć w miseczce z oliwą, ułożyć na blasze na gałązkach rozmarynu i dużych kawałkach czosnku. Posypać grubą solą.
Piec, odwracając kilka razy, na rumiano.
Średnie ziemniaczki potrzebują około 40 minut.



Nadają się zarówno małe, młode ziemniaczki (można użyć w całości) lub większe. Należy wówczas dostosować czas pieczenia do wielkości ziemniaka.
Można przygotować wcześniej i dać im "przejść" aromatem, później piec przed podaniem.

3 komentarze:

  1. :)
    rewelacyjny pomysł!
    uwielbiamy pieczone ziemniaki, ale wedle tego przepisu będziemy smakować po raz pierwszy
    *

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam z twarożkiem z rzodkiewką, ogórkiem i zieloną pietruszką. I zimnym masłem ziołowym. Będzie wiosenne smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :)
    czasem warto wrócić, żeby się w nowym rozsmakować,
    dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails