poniedziałek, 18 października 2010

Tort "Hello Kitty" - na chrzciny małej Ketty



Tauf Torte für die kleine Ketty.
Duży tort dwu-smakowy  (jeden na bazie sachera, drugi czekoladowo - orzechowy) na chrzciny małej Ketty
z najlepszymi życzeniami :)

całość dekoracji ręcznie wykonana z masy marschmallows i czekolady

23 komentarze:

  1. :)
    cacuszko dla małych dziewczynek,
    wpadły mi w oko laleczka i buciki,
    mniam!!!
    coś słodkiego do filiżanki espresso by się zjadło,
    bo duże dziewczynki tez lubią słodkości

    Dobrego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. A mnie w niedzielę czeka chrzest Mojego Maleństwa :)

    Najbardziej jednak takim tortem zachwycona by była starsza córka :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że się podoba :) smakował równie pysznie.
    Buziaki dla wszystkich maleństw i tych trochę starszych księżniczek! z serdecznymi życzeniami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jestem pod wrażeniem! piękny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie rózowy ! Taki to dopiero wzbudza zachwyt ...ale ty jesteś zdolna ...
    Można prosic o dopisania go do Różowego tygodnia? Będzie niezwykłą różową ozdobą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak na tort z okazji przyjęcia Sakramentu Chrztu Świętego wygląda bardzo... świecko ;) nie zmienia to faktu, że jest bardzo ładny. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przesliczny! mogłabys napisać jak go dokładnie zrobiłaś?Za nie dlugo mam chrzest i chetnie bym taki zrobiła,niestety nie wiem zupełnie jak sie za to zabrać:(.. Byłabym bardzo wdzięczna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dokładnie go zrobiłam... trudno to w skrócie opisać. Tort upieczony został w dwóch blaszkach na ciasto (zwykła, prostokątna). Ciasto, krem, możesz dobrać dowolnie to co lubisz.
    Dekoracja: masa z marschmallows, rozwałkowana na cukrze pudrze i nią pokryty tort. Pozostałe dekoracje ulepiłam po prostu w dłoniach z tej samej masy marschmallows. Czekoladowe elementy (oczy, napis) namalowane małą tutką z rozpuszczonej czekolady. Co dokładnie chcesz wiedzieć, jak zrobić?? Teaste-of-Passion

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny, ale sie nie pisze Hello "Ketty" tylko Kitty ale to na marginesie

    OdpowiedzUsuń
  10. KETTY, to imię dziewczynki, dla której był tort :)
    T-of-P

    OdpowiedzUsuń
  11. tort jest przepiekny.chce taki zrobic corce na roczek.Mozna wiedziec jak robione sa te buciki i grzechotka?tak w rekach czy jakims szablonem?Ile gtrzeba tej masy marschmalows na taki tort?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, tort robiłam już dawno temu. Buciki, grzechotka są robione ręcznie bez szablonu. Jedynie wzór głowy Kitty był z szablonem. Wystarczy znaleźć taki obrazek w internecie, wydrukować w pożądanej wielkości, wyciąć nożyczkami i użyć jako szablon na rozwałkowanej masie/marcepanie.

      Usuń
    2. ilość masy na tort
      zazwyczaj robię z 270 g pianek masę na pokrycie tortu o średnicy 26 cm;
      gotowych mas kupiłabym 1/2 kg

      Usuń
  12. a b iszkopty byly zwykle czy jakies orzechowe itp?

    OdpowiedzUsuń
  13. smak tortu jest dowolny, taki na jaki macie ochotę :)
    tylko mała uwaga: masy po pokrywania tortu nie mogą dotykać kremów na bazie bitej śmietany, bo rozpuszczą masę! to samo z lodówką, wilgoć z lodówki zepsuje wam tort!
    zazwyczaj piekę tort, gotowy z kremem ale bez dekoracji czeka w lodówce. Dekorację robię krótko przed imprezą i tort trafia do piwnicy/chłodni/zimnego pomieszczenia lub w szczelnym papierowym pudełku z sodą oczyszczoną do lodówki - na krótko

    OdpowiedzUsuń
  14. To moze pani podac przepisy na te co pani uzyla?bo nie moge na ostatnia chwile tego zostawic przed sama impreza a chcialam wlasnie z bita smietana zrobic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy przepis jest dobry. Nie pamiętam jaki dokładnie był w tym torcie. Nie ma to znaczenia. Moje torty są również w większości z bitą śmietaną.
      Śmietanę dajesz do środka tortu, a zewnętrznie użyj np. polewy czekoladowej i na to jak przestygnie fondant. Możesz posmarować cienko brzegi tortu (tak aby nie dotykała masa kremu na bazie śmietany) kremem maślanym.

      Usuń
    2. zarówno krem maślany (nie lubię, więc jeżeli to stosuję na same brzegi i cienko)
      jak i polewa z czekolady, są dobrze odizolują masę cukrową od bitej śmietany

      Usuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails