czwartek, 16 grudnia 2010
Herbata imbirowa na przeziębienia
coś z domowej apteki..
przetestowana, metoda na grypę, przeziębienia,..
i w odróznieniu od metod czosnkowych, jest przyjemna w smaku i współżyciu ;), poza tym w moim odczuciu działa szybciej i skuteczniej.
Imbir, którego moc warto wykorzystać, stosowany jest powszechnie w krajach azjatyckich zarówno jako przyprawa jak i lekarstwo. Jego podstawowe właściwości lecznicze pomagają w leczeniu: przeziębienia (ma właściwości przeciwzapane), ułatwia trawienie, zmniejsza agregację płytek krwi, działa przeciwobrzękowo, łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobom lokomocyjnym), łagodzi bóle miesiączkowe, migreny, polepsza krążenie i koncentrację.
My pijemy cały dzień i obowiązkowo na gorąco, gdy tylko dopada nas przeziębienie, grypa, i inne infekcje górnych dróg oddechowych.
Składniki na duży kubek rozgrzewającej herbaty:
świeży imbir, około 3 cm (obrany i pokrojony w plastry)
5-6 plasterków cytryny
łyżka miodu
ulubiona herbata (najlepiej czarna lub czerwona, unikać zielonej, gdyż zielona chłodzi organizm)
Przygotowanie:
W kubku rozgnieść plasterki świeżego imbiru i cytryny.
Zalać gorącą herbatą i dodać łyżkę miodu (łagodzi podrażnienia gardła).
Pić gorącą i często!
Zimna będzie coraz bardziej ostra w smaku i mniej smaczna.
Na zdrowie! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszności :) Najlepsza na rozgrzanie i na zimę!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńwszem i wobec potwierdzam, że fantastycznie rozgrzewa, idealna na zimowe wieczory, jak choćby dziś po powrocie z długiej wędrówki w prawie 20 stopniowym mrozie;
pozdrawiam gorąco!
jakaż niesamowita! z pewnością posiada lecznicze właściwości ;]
OdpowiedzUsuńTaka herbatka może rozgrzać. Oj tak. Trzeba tylko pamiętać, żeby miodu nie dodawać do wrzącej herbaty, bo traci większość swoich właściwości leczniczych :-)
OdpowiedzUsuń