niedziela, 30 stycznia 2011

Crumble z owocami leśnymi

Błyskawiczny deser, na zimne wieczory, apetyt na słodko-kwaśne, lub niespodziewanych gości.
W sezonie zimowym doskonale sprawdzają się mrożone owoce. Dodatkowo, można podać z kulką lodów waniliowych lub/i bitą śmietaną.
Crumble, to podobno wynalazek brytyjski, czyli owoce pieczone pod kruszonką.





Składniki na 4 porcje:
250 g owoców leśnych (mogą być mrożone)
2 łyżeczki cukru (u mnie trzcinowy)

kruszonka migdałowa:
2 pełne łyżki miękkiego masła
3-4 łyżki mielonych migdałów
ok.4 łyżki cukru
2-3 łyżki mąki

Przygotowanie:
piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Ceramiczne miseczki wypełnić owocami wymieszanymi z cukrem. Można oczywiście z cukru zrezygnować, w zależności od kwaśności użytych owoców.

Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników. Uwaga, robię ją zawsze na oko, więc w razie potrzeby dodać cukier lub mąkę, do uzyskania odpowiedniej kruchej konsystencji.

Posypać kruszonką owoce i zapiekać do zrumienienia kruszonki. Ok. 15 min.

* można użyć dowolnej foremki do pieczenia, np. na tartę. Wygodne są małe foremki ceramiczne wielkości porcji deseru.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. leśne crumble!
    och, na zimowy wieczór?
    deser idealny. taki wakacyjny...

    OdpowiedzUsuń
  2. hej :)
    świetny pomysł - przypominajka, że bardzo lubię ten deser.
    W środę w dniu imienin Oskara będzie mała niespodziewajka. Kilka dni temu widziałam małe miseczki do zapiekania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja o Crumble sobie przypomniałam, gdy przyszli goście na kolację, a na deser zaplanowałam suflety czekoladowe. Tylko okazało się, że ważna część gości nie lubi czekolady! Błyskawicznie powstały lekko zapomniane crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  4. obłędny. co prawda przepis mam z GW, ale bardzo go polecam. nie na zime, tylko na lato, kiedy owoce są świeże! robi sie 10 minut i 30 zapieka (z kilograma owoców). i naprawde przepyszny!!!

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails