środa, 3 listopada 2010

Marcepanowe róże

dekorowanie tortów i deserów, to dla mnie głównie rozrywka;
takie hobby, na granicy: przyjemne z pożytecznym;
im więcej zmysłów pobudzimy, tym większa przyjemność... z konsumpcji ;)

ktrótka instrukcja obrazkowa marcepanowych różyczek, które ozdobią domowe wypieki w waszych domach
Proste i piękne.

Różyczki i inne ozdoby można robić z mas marcepanowych, cukrowych, plastycznej czekolady czy po prostu z najlepszego marcepana i ten szczgólnie, smakowo, polecam.


rady:
*marcepan barwimy barwnikami spożywczymi (zazwyczaj, bardzo minimalna ilość),
*wyrabiamy, ugniatając w dłoniach
*jeżeli jest zbyt lepki, podsypujemy cukrem pudrem
* najwygodniej formować ozdoby na papierze pergaminowym
* płatki róż: formujemy kuleczki, rozwałkowujemy je na płatki i kolejno owijamy wokół róży
* aby uniknąć linii papilarnych na kwiatkach, warto użyć rękawiczek (gumowych)jednorazowych
*gotowe ozdoby przechowujemy w szczelnym, suchym  pojemniku, np. puszka na ciastka
*marcepan nie lubi się z bitą śmietaną; rozpuszcza się w kontakcie ze śmietaną, lub kremem z bitej śmietany; wówczas dekoracje dodać krótko przed podaniem


a jak można wykorzystać ozdoby: nasz tort ślubny, w całości udekorowany marcepanem,

Miłej zabawy!

1 komentarz:

  1. ...
    uwielbiam róże, w każdej postaci
    sa taaakie zmysłowe i delikatne, a
    formowanie różyczek wygląda na prostsze niż zakupy dobrego marcepana,

    :)
    dobrego dnia

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails