piątek, 1 kwietnia 2011

Lekki tort jagodowy



lekki torcik jagodowy z bitą śmietaną i polewą z białej czekolady


Przygotowanie:
biszkopt według tego przepisu


krem jagodowy:
100 g jagód leśnych (mrożone lub świeże)
200 ml śmietany kremówki (36%)
3 listki żelatyny
3 łyżki cukru
odrobina soku z cytryny
- jagody zmiksować z odrobiną soku z cytryny i cukrem
- żelatynę namoczyć, odcisnąć i podgrzać rozpuszczając z 2 łyżkami gorącej wody (nie gotować)
- rozpuszczoną żelatynę połączyć z jagodami
- śmietanę ubić osobno i połączyć delikatnie z jagodami


przełożenie waniliowe:
250 ml śmietany kremówki
2 listki żelatyny
3 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego


- żelatynę rozpuścić
- ubić śmietanę z cukrem i wanilią
- połączyć z żelatyną


polewa z białej czekolady:
50 g białej czekolady
50 ml śmietanki kremówki


- czekoladę rozpuścić ze śmietanką, wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji;
można ropuścić w mikrofalówce na minimalnej mocy lub w kąpieli wodnej


dodatkowo:
80 g ciemnej czekolady do owinięcia tortu i dekoracji*
sok z połówki cytryny + łyżka cukru + 1/4 szklanki wody do naponczowania biszkoptu


Złożenie tortu:
-ostudzony biszkopt przekroić na dwie połówki.
- na paterze ułożyć blat biszkoptu, naponczować kilkoma łyżkami wody z cytryną
- założyć obręcz tortu (aby krem nie wyciekał zanim zastygnie)
- na biszkopt wyłożyć masę jagodową, wyrównać i na nią 3/4 masy waniliowej
- przykryć drugim biszkoptem, znowu naponczować
- wierzch posmarować pozostałą masą waniliową
- wstawić na około 1-2 godz. do lodówki


- ciepłym nożem delikatnie odkroić brzegi tortu od obręczy; zdjąć obręcz
- polać wierzch polewą z białej czekolady (idealnie gdy różnica temperatur nie jest za duża)
- zanim zastygnie, delikatnie wyrównać szpachelką


- rozpuścić gorzką czekoladę, łyżkę odłożyć do malutkiej szprycy (np. z pergaminu) - do namalowania dekoracji
- owinąć tort gorzką czekoladą*
- schłodzić; wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem, wówczas konsystencja jest najlepsza.
- Torty przygotowujemy dzień przed podaniem! wówczas są idealne w smaku i konsystencji.


Smacznego! :)


* owijanie tortu, to mój patent :) potrzebna jest folia wycięta na wysokość i szerokość obwodu tortu lub tzw. folia rantowa. Rozpuszczoną czekoladą pomalować pasek folii i owinąć nim tort. Po ostudzeniu tortu w lodówce, folię łatwo usunąć i pozostanie ładnie, błyszczący brzeg tortu.

28 komentarzy:

  1. Tort wygląda jak z cukierni! Moją uwagę zwróciła równiusieńka czekoladowa elewacja ;) Skorzystam na pewno z Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny! Muszę sobie taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polewa z białej czekolady ładnie się rozprowadza na torcie posmarowanym już warstwą schłodzonej śmietany...i efekt jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudownie. ten biały wierzch, jagodowe wnętrze...
    ten tort istnie rajski, niebiański!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczo wyglądają te serduszka! :) A owijanie tortu czekoladą to genialny pomysł, mnie zawsze szlak trafia gdy obsypując boki np. płatkami migdałowymi, zaśmiecam pół kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. piekny:) i ma takie idealnie rowniutkie warstwy, super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. prosze o wiecej fotek procesu produkcji dla meskiego grona czytelnikow przy nastepnym torciku :D

    my rozumiec obrazki ;)
    szczegolnie czekoladowa otoczka, super pomysl! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. A jeśli nie mam żelatyny w listkach to ile powinnam dodać zwykłej żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
  9. tak, żelatyna w proszku też może być. Nie wiem w jakich proporcjach...ale moja żelatyna w listkach jest: 12 listków na 1 l. A do kremów używam 2 listki na 250ml. Proszę sprawdzic na opakowaniu i podzielić proporcjonalnie. Może ktoś z was ma więcej doświadczenia z żelatyną w proszku? T-of-P

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy na tej białej czekoladzie da się ułożyć jakieś 'ozdoby', np. z czekolady plastycznej? albo perełki cukrowe?
    ewentualnie - czy rezygnując z białej czekolady na wierzchu da się go 'pokryć' lukrem plastycznym i na nim już sobie poszaleć z ozdobami?
    z góry dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  11. na białej czekoladzie można ukłądać wszystko, perełki, ozdoby, lekko się mogą zanurzyć, ale będzie ładnie. Ważne aby pod białą czekoladą było chociaż trochę białego kremu, bo innaczej biała czekolada wsiąka w ciasto

    OdpowiedzUsuń
  12. lukrem plastycznym też można można pokryć, mała uwaga, lukier plastyczny rozpuszcza sie od śmietany. Lepiej posmarować konfiturą w takim przypadkiem lub kremem maślanym

    OdpowiedzUsuń
  13. 1 listek zelatyny jak można przeliczyc na żelatyne w proszku??

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja zamiaz czekolady udekoruje bitą śmietaną może dam jakąś posypkę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. można zamiast czekolady coś innego dać np.bitą śmietane z posypką :)

    OdpowiedzUsuń
  16. można dekorować i improwizować do woli! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a folia do oklejania tortu jest aluminiowa czy przezroczysta?

    OdpowiedzUsuń
  18. "folia rantowa", to taka sztywna folia przezroczysta

    OdpowiedzUsuń
  19. ale nie jest to ani aluminiowa, ani popularna folia spożywcza

    OdpowiedzUsuń
  20. hmm. z braku takowej uzylam papieru do pieczenia/pergaminu. I wyszlo w porzadku, bez problemu. dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  21. jak zrobiłaś te serduszka?

    OdpowiedzUsuń
  22. gratuluję kreatywności z papierem do pieczenia :)
    serduszka są namalowane rozpuszczoną czekoladą
    przy pomocy małej szprycy. Do takich drobiazgów, po prostu zwijam kawałek papieru do pieczenia w "trąbkę", lub "rożek", wkładam kostkę czekolady, odcinam końcówkę i maluję. Dodam na facebook zdjęcia takiej tutki

    OdpowiedzUsuń
  23. oczywiście czekoladę rozpuszczam ;)
    małą ilość najprościej w mikrofali, już w papierowej tylce na minimalnej mocy

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy tort nie wychodzi za suchy z jedna warstwa jagód? Czy może dobrze byłoby podwoić ilość składników na masę, biszkopt podzielić na 3 krążki i każdy posmarować? Ktoś tak próbował zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  25. przepraszam,że późno odpisuję ostatnio mega dużo pracy.. a co do tortu, to kreatywność, modyfikacje według uznania dozwolone! ;)

    OdpowiedzUsuń

masz pytanie?

Related Posts with Thumbnails