lekki torcik jagodowy z bitą śmietaną i polewą z białej czekolady
Przygotowanie:
biszkopt według tego przepisu
krem jagodowy:
100 g jagód leśnych (mrożone lub świeże)
200 ml śmietany kremówki (36%)
3 listki żelatyny
3 łyżki cukru
odrobina soku z cytryny
- jagody zmiksować z odrobiną soku z cytryny i cukrem
- żelatynę namoczyć, odcisnąć i podgrzać rozpuszczając z 2 łyżkami gorącej wody (nie gotować)
- rozpuszczoną żelatynę połączyć z jagodami
- śmietanę ubić osobno i połączyć delikatnie z jagodami
przełożenie waniliowe:
250 ml śmietany kremówki
2 listki żelatyny
3 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
- żelatynę rozpuścić
- ubić śmietanę z cukrem i wanilią
- połączyć z żelatyną
polewa z białej czekolady:
50 g białej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
- czekoladę rozpuścić ze śmietanką, wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji;
można ropuścić w mikrofalówce na minimalnej mocy lub w kąpieli wodnej
dodatkowo:
80 g ciemnej czekolady do owinięcia tortu i dekoracji*
sok z połówki cytryny + łyżka cukru + 1/4 szklanki wody do naponczowania biszkoptu
Złożenie tortu:
-ostudzony biszkopt przekroić na dwie połówki.
- na paterze ułożyć blat biszkoptu, naponczować kilkoma łyżkami wody z cytryną
- założyć obręcz tortu (aby krem nie wyciekał zanim zastygnie)
- na biszkopt wyłożyć masę jagodową, wyrównać i na nią 3/4 masy waniliowej
- przykryć drugim biszkoptem, znowu naponczować
- wierzch posmarować pozostałą masą waniliową
- wstawić na około 1-2 godz. do lodówki
- ciepłym nożem delikatnie odkroić brzegi tortu od obręczy; zdjąć obręcz
- polać wierzch polewą z białej czekolady (idealnie gdy różnica temperatur nie jest za duża)
- zanim zastygnie, delikatnie wyrównać szpachelką
- rozpuścić gorzką czekoladę, łyżkę odłożyć do malutkiej szprycy (np. z pergaminu) - do namalowania dekoracji
- owinąć tort gorzką czekoladą*
- schłodzić; wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem, wówczas konsystencja jest najlepsza.
- Torty przygotowujemy dzień przed podaniem! wówczas są idealne w smaku i konsystencji.
Smacznego! :)
* owijanie tortu, to mój patent :) potrzebna jest folia wycięta na wysokość i szerokość obwodu tortu lub tzw. folia rantowa. Rozpuszczoną czekoladą pomalować pasek folii i owinąć nim tort. Po ostudzeniu tortu w lodówce, folię łatwo usunąć i pozostanie ładnie, błyszczący brzeg tortu.
cudnie wygląda...;)
OdpowiedzUsuńTort wygląda jak z cukierni! Moją uwagę zwróciła równiusieńka czekoladowa elewacja ;) Skorzystam na pewno z Twojego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńuroczo wygląda :)
OdpowiedzUsuńpiękny! Muszę sobie taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńpolewa z białej czekolady ładnie się rozprowadza na torcie posmarowanym już warstwą schłodzonej śmietany...i efekt jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie. ten biały wierzch, jagodowe wnętrze...
OdpowiedzUsuńten tort istnie rajski, niebiański!
Uroczo wyglądają te serduszka! :) A owijanie tortu czekoladą to genialny pomysł, mnie zawsze szlak trafia gdy obsypując boki np. płatkami migdałowymi, zaśmiecam pół kuchni ;)
OdpowiedzUsuńpiekny:) i ma takie idealnie rowniutkie warstwy, super:)
OdpowiedzUsuńprosze o wiecej fotek procesu produkcji dla meskiego grona czytelnikow przy nastepnym torciku :D
OdpowiedzUsuńmy rozumiec obrazki ;)
szczegolnie czekoladowa otoczka, super pomysl! <3
dla Ciebie wszystko! ;)
OdpowiedzUsuńA jeśli nie mam żelatyny w listkach to ile powinnam dodać zwykłej żelatyny?
OdpowiedzUsuńtak, żelatyna w proszku też może być. Nie wiem w jakich proporcjach...ale moja żelatyna w listkach jest: 12 listków na 1 l. A do kremów używam 2 listki na 250ml. Proszę sprawdzic na opakowaniu i podzielić proporcjonalnie. Może ktoś z was ma więcej doświadczenia z żelatyną w proszku? T-of-P
OdpowiedzUsuńa czy na tej białej czekoladzie da się ułożyć jakieś 'ozdoby', np. z czekolady plastycznej? albo perełki cukrowe?
OdpowiedzUsuńewentualnie - czy rezygnując z białej czekolady na wierzchu da się go 'pokryć' lukrem plastycznym i na nim już sobie poszaleć z ozdobami?
z góry dziękuję za odpowiedź!
na białej czekoladzie można ukłądać wszystko, perełki, ozdoby, lekko się mogą zanurzyć, ale będzie ładnie. Ważne aby pod białą czekoladą było chociaż trochę białego kremu, bo innaczej biała czekolada wsiąka w ciasto
OdpowiedzUsuńlukrem plastycznym też można można pokryć, mała uwaga, lukier plastyczny rozpuszcza sie od śmietany. Lepiej posmarować konfiturą w takim przypadkiem lub kremem maślanym
OdpowiedzUsuń1 listek zelatyny jak można przeliczyc na żelatyne w proszku??
OdpowiedzUsuńJa zamiaz czekolady udekoruje bitą śmietaną może dam jakąś posypkę :)
OdpowiedzUsuńmożna zamiast czekolady coś innego dać np.bitą śmietane z posypką :)
OdpowiedzUsuńmożna dekorować i improwizować do woli! :)
OdpowiedzUsuńa folia do oklejania tortu jest aluminiowa czy przezroczysta?
OdpowiedzUsuń"folia rantowa", to taka sztywna folia przezroczysta
OdpowiedzUsuńale nie jest to ani aluminiowa, ani popularna folia spożywcza
OdpowiedzUsuńhmm. z braku takowej uzylam papieru do pieczenia/pergaminu. I wyszlo w porzadku, bez problemu. dziekuje :)
OdpowiedzUsuńjak zrobiłaś te serduszka?
OdpowiedzUsuńgratuluję kreatywności z papierem do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńserduszka są namalowane rozpuszczoną czekoladą
przy pomocy małej szprycy. Do takich drobiazgów, po prostu zwijam kawałek papieru do pieczenia w "trąbkę", lub "rożek", wkładam kostkę czekolady, odcinam końcówkę i maluję. Dodam na facebook zdjęcia takiej tutki
oczywiście czekoladę rozpuszczam ;)
OdpowiedzUsuńmałą ilość najprościej w mikrofali, już w papierowej tylce na minimalnej mocy
Czy tort nie wychodzi za suchy z jedna warstwa jagód? Czy może dobrze byłoby podwoić ilość składników na masę, biszkopt podzielić na 3 krążki i każdy posmarować? Ktoś tak próbował zrobić?
OdpowiedzUsuńprzepraszam,że późno odpisuję ostatnio mega dużo pracy.. a co do tortu, to kreatywność, modyfikacje według uznania dozwolone! ;)
OdpowiedzUsuń